Een online reisbureau probeert toeristen naar het door oorlog getroffen Oekraïne te lokken.

Sinds vorige maand biedt Visit Ukraine rondleidingen met een gids aan in onder meer Kiev, Boetsja, Irpin en Charkov, allemaal steden die direct getroffen zijn door de Russische invasie.

CEO Anton Taranenko zegt tegen Insider dat er al tientallen tours zijn georganiseerd sinds het updaten van de site en dat er al meer dan 200 geboekt zijn. De meeste interesse komt van Oekraïners die hebben moeten vluchten tijdens de oorlog, maar ook tientallen Amerikanen hebben een rondleiding geboekt.

Officiële instanties raden sterk af om naar Oekraïne te reizen. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken hanteert code rood: te gevaarlijk om te reizen. “Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe”, staat te lezen op de website van het ministerie. Ook de VS hanteert het hoogste risiconiveau vanwege de voortdurende oorlog en roept alle Amerikaanse staatsburgers op Oekraïne onmiddellijk te verlaten.

Het reisbureau heeft geen officiële toestemming van de Oekraïense regering, maar hoewel het sterk wordt afgeraden zijn er wel verschillende mogelijkheden om het land in te reizen vanuit Europese buurlanden.

'Dappere steden'

De site belooft dat mensen die een "Brave City-tour" boeken beschadigde gebouwen, restanten van bommen en vernield militair materieel zullen zien. Toeristen moeten wel rekening houden met de risico's van actieve landmijnen en luchtaanvallen.

Taranenko zegt dat Kiev de veiligste stad is om te bezoeken nu de meeste mensen hun normale leven weer hebben opgepakt, maar erkent dat het niet "100 procent veilig" is.

Volgens de CEO van Visit Ukraine zijn de tours niet gevaarlijker dan een bezoek aan Tsjernobyl, zoals miljoenen toeristen hebben gedaan voor de oorlog begon.

Er gaan meestal zo'n tien mensen mee op de tours van Visit Ukraine onder leiding van een gids en een rondleiding duurt drie tot vier uur. De gidsen treden op als vertaler en bewaker en geven informatie over hoe je landmijnen moet ontwijken en waar je moet schuilen als het luchtalarm afgaat.

Een vernielde Russische tank in de omgeving van Kiev. Foto: Hesther Ng/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Uiteindelijk hangt de veiligheid van toeristen af van hoe goed ze luisteren naar de instructies, zegt Taranenko tegen Insider. In Boetsja, waar elk moment bommen kunnen ontploffen, kan het niet opvolgen van aanwijzingen fataal zijn.

"Toen we bijvoorbeeld mensen naar Tjernobyl meenamen zei de gids: 'Luister, niet deze kant opgaan, want daar is meer straling'. Maar mensen doen toch wat ze willen", aldus Taranenko.

De CEO zegt dat de meeste mensen via de tour weer opnieuw de verbinding willen zoeken met het land, maar dat het voor anderen om een vorm van "duister toerisme" gaat.

"Sommige mensen houden van dat beetje gevaar", zegt Taranenko. "Je hebt altijd van die types die het met eigen ogen willen zien." 

'Je ziet lang niet alles op tv'

Op de website lijkt het bedrijf in te spelen op die behoefte.

Op de lijst van redenen waarom mensen een tour door Boetsja of Irpin zouden moeten boeken, staat dat bezoekers de resultaten zullen zien van "de grootste moordpartijen op burgers die hebben plaatsgevonden tijdens de Russische invasie van Oekraïne."

De site biedt ook andere tours aan, waaronder "Natuur" en "Familie" tours.

Andere gebieden in Oekraïne, zoals de steden Marioepol en Mykolajiv, zijn absoluut niet toegankelijk voor toeristen omdat ze onder Russische controle staan of voortdurend worden aangevallen door Russische troepen.

Mensen met Oekraïense vlaggen lopen Russische tanks tegemoet tijdens een protest op 20 maart 2022 tegen de bezetting van Cherson. Foto: AP Photo/Olexandr Chornyi

Uiteindelijk gaat het op de site om het tonen van de moed van het Oekraïense volk, zegt Taranenko. De opbrengsten van de tours, die zo'n 50 euro per persoon kosten, gaan deels naar hulp aan oorlogsvluchtelingen.

"We laten de sterke en dappere mensen zien die in Oekraïne wonen. Je kan dat echt voelen", legt de CEO uit. "Je ziet lang niet alles op tv. We zijn gewoon mensen die ons leven leven in de hoop dat de oorlog snel voorbij is."

"Als toeristen naar Oekraïne komen, onze prachtige steden bezoeken en vrienden erover vertellen, zullen ze misschien ook begrijpen hoe trots we zijn op ons land en onze onafhankelijkheid", stelt Taranenko.

LEES OOK: De oorlog in Oekraïne belandt in een patstelling met een vastgelopen frontlinie zonder dat er vrede komt, verwacht een oud-NAVO-commandant