• De voormalige Amerikaanse marine-officier James Stavridis verwacht dat de oorlog in Oekraïne op vergelijkbare wijze eindigt als de Koreaanse oorlog uit het begin van de jaren 50.
  • De voormalige NAVO-commandant voorziet “voortdurende vijandschap in een soort van bevroren conflict”.
  • Volgens een functionaris van het Amerikaanse ministerie van Defensie hebben de raketsystemen die de VS heeft geleverd aan Oekraïne grote invloed op de strijd.
  • Lees ook: De Belarussische leider Alexander Loekasjenko ziet de wereld afstevenen op een grote oorlog zonder winnaar

Voormalig NAVO-commandant James Stavridis denkt dat de oorlog die Rusland voert in Oekraïne binnen een half jaar zal uitmonden in “een bevroren conflict”, zoals ook na de Koreaanse oorlog in de jaren 50 van de vorige eeuw het geval was.

Stavridis, een gepensioneerde marine-officier uit het Amerikaanse leger, besprak de stand van zaken afgelopen weekend in een interview met WABC 770 AM radio. Hij gaf aan dat “overduidelijk” is dat het conflict “aan beide kanten is vastgelopen”.

“De Oekraïners bieden flink verzet, terwijl de oorlogsplannen van Vladimir Poetin niet volgens plan lopen”, zei Stavridis. “Rusland heeft een klein beetje terrein veroverd sinds de start van het conflict.”

“Ik zie dit uitdraaien op iets vergelijkbaars als bij het einde van de Koreaanse Oorlog”, aldus Stavridis. “Dat wil zeggen een gewapende, gemilitariseerde zone tussen beide partijen met aanhoudende vijandschap, een soort van bevroren conflict. Dat zal binnen vier tot zes maanden het geval zijn, want geen van beide partijen kan het nog veel langer volhouden.”

De Koreaanse Oorlog werd tussen 1950 en 1953 uitgevochten tussen Noord- en Zuid-Korea, waarbij de Noord-Koreanen gesteund werden door de toenmalige Sovjet-Unie en Zuid-Korea door de Verenigde Staten. Het conflict eindigde in juli 1953 met een wapenstilstand met een demilitariseerde zone.

Maar omdat er sindsdien nooit een formeel vredesverdrag is getekend, verkeren de twee landen technisch gezien nog altijd in oorlog met elkaar.

Afgelopen week zei een functionaris van het Amerikaanse ministerie van Defensie dat de door de VS aan Oekraïne geleverde HIMARS-raketsystemen grote invloed hebben op de strijd tegen de Russische troepen.

"Ik denk dat er een significante impact is op de strijd aan de frontlinies", aldus de medewerker van het Amerikaanse ministerie van Defensie. "Als je in overweging neemt welke doelen de Oekraïners voor ogen hebben...ze besteden veel tijd aan het raken van doelen als munitieopslagplaatsen, bevoorrading en commando- en controleposten. Dat heeft allemaal directe invloed op het vermogen om operaties uit te voeren aan de frontlijn."

Vorige week kondigde Oekraïne aan dat het een Russische munitieopslagplaats in de stad Nova Kachovka had vernietigd bij een raketaanval.

Afgelopen mei wees Stavridis op het hoge aantal hoge Russische officieren dat is gesneuveld in de strijd. "In de moderne geschiedenis is er wat het aantal gedode generaals geen vergelijkbaar conflict", zei de voormalige marine-officier.

LEES OOK: 3 scenario’s voor de uitkomst van de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor financiële markten