• Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Barcelona aangepast van code geel naar code oranje.
  • Dat betekent dat mensen wordt aangeraden alleen naar de Catalaanse hoofdstad te reizen als dat strikt noodzakelijk is en niet voor vakanties.
  • Mensen die al in Barcelona zijn, worden niet teruggehaald door de Nederlandse regering en dringend geadviseerd na terugkomst 14 dagen in quarantaine te gaan.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Barcelona en haar voorsteden aangepast van code geel naar oranje. Mensen wordt aangeraden alleen naar dit gebied te reizen als dit echt noodzakelijk is.

Reizigers die nu in Barcelona of in een van de randgemeenten zijn, krijgen het advies om na thuiskomst 14 dagen in quarantaine te gaan.

Het aantal Covid-besmettingen is gestegen in de stad Barcelona en haar randgemeenten. Het risico op besmetting in dit gebied is hierdoor toegenomen”, aldus het ministerie. Mensen wordt “dringend” afgeraden om niet op toeristisch bezoek naar Barcelona te gaan. “Als u nu in dit gebied bent, bedenk dan of u uw verblijf vroegtijdig wilt beëindigen”.

Naast Barcelona en omgeving is ook in het gewest Segrià (Lleida en omgeving) nog steeds een hoog risico op besmetting en daarom is ook voor die regio het advies oranje.

In de regio Aragón zijn verscherpte maatregelen van kracht. Daar is de code geel. Maar het ministerie raadt mensen die op vakantie naar Spanje gaan aan om waakzaam te blijven. "Ontwikkelingen kunnen elkaar in hoog tempo opvolgen", aldus het ministerie.

Toeristen worden niet teruggehaald door de Nederlandse regering. Mensen die via een georganiseerde reis hebben geboekt, kunnen hulp krijgen bij hun reisorganisatie.

Momenteel duizenden Nederlanders in Barcelona

Directeur Frank Oostdam van de ANVR, de belangenvereniging van reisbureaus, denkt dat er wel een "paar duizend" Nederlanders in Barcelona zitten. Sommigen hebben een stedentrip geboekt via een reisorganisatie die bij de ANVR is aangesloten, maar veel mensen zijn volgens hem ook op eigen gelegenheid gegaan.

Hij wijst erop dat er geen lockdown is ingesteld en dat de situatie nu niet veel anders is dan daarvoor. Volgens hem zijn stedentrips meestal van korte duur. Hij adviseert de mensen die nu in Barcelona zitten hun reis gewoon af te maken en met het vervoer terug te gaan zoals gepland stond. "In het uiterste geval kan tot repatriëring worden overgegaan, maar dat verwacht ik niet."

Reisorganisatie TUI gaat na het aangepaste reisadvies inventariseren hoeveel mensen zich op dit moment precies met een stedentrip in Barcelona bevinden, want dat exacte overzicht is er nu niet, zegt een woordvoerster van TUI.

Ook is nog niet bekend of de vakantiegangers uit Barcelona worden teruggehaald of dat ze een alternatief krijgen aangeboden. In elk geval biedt de reisorganisatie voorlopig geen stedentrips naar Barcelona meer aan.

Ze benadrukt dat het reisadvies alleen geldt voor de stad Barcelona en niet voor het nabijgelegen vliegveld. Mensen die elders in Spanje een vakantie hebben geboekt, kunnen op het vliegveld bij Barcelona landen om vervolgens verder te reizen, aldus de woordvoerster.

Groot-Brittannië breidt negatief reisadvies Spanje uit naar eilanden

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken had al een negatief advies voor alle niet-essentiële reizen naar het vasteland van Spanje en breidt dat nu uit naar de Balearen en de Canarische Eilanden. Het Verenigd Koninkrijk doet dit "op basis van de huidige beoordeling van Covid-19-risico's in het land".

Op zaterdag kondigde Groot-Brittannië al een 14-daagse quarantaine aan voor reizigers uit Spanje temidden van de zomervakantieperiode.

De Spaanse regering wilde juist dat het Verenigd Koninkrijk een uitzondering maakt op de quarantaineverplichting voor mensen die terugkomen van de Canarische Eilanden of de Balearen.

Miljoenen Britten trekken jaarlijks naar deze eilandengroepen, waar vooralsnog weinig coronabesmettingen waren vastgesteld. Als de Britten na hun vakantie twee weken verplicht in quarantaine moeten, zullen minder mensen naar de Spaanse eilanden gaan, terwijl die voor een groot deel afhankelijk zijn van toerisme.

LEES OOK: Zorg over opleving coronabesmettingen raakt luchtvaartbedrijven op de beurs