Voor veel werkgevers vormen spel- en grammaticafouten in het cv genoeg reden om een sollicitant niet uit te nodigen voor een gesprek.

Dat betekent dat een klein foutje in je cv je ondanks al je diploma’s en andere kwalificaties je droombaan door de neus kan boren.

Business Insider heeft twee Amerikaanse cv-coaches gevraagd wat je kunt doen om fouten in je cv te voorkomen: Dana Leavy-Detrick van Brooklyn Resume Studio en Jared Redick van het in San Francisco gevestigde Résumé Studio.

“Ooit zijn we het er met z’n allen over eens geworden dat één foutje reden is om een verder prachtig opgesteld cv direct in de prullenbak te gooien”, zegt Redick. “Eerlijk of niet, het is helemaal ingebakken bij het werven van nieuw personeel. Dus op je cv is geen ruimte voor tikfouten, een verkeerde datum, onwaarheden of andere stomme fouten.”

Dit kun je doen om fouten te voorkomen:

1. Vertrouw niet op de spellingscontrole

Spellingscontrole en andere schrijfhulpen kunnen van grote waarde zijn voor een sollicitant, maar ze lossen niet al je problemen op, zegt Redick.

Ze zullen bijvoorbeeld niet altijd het verschil zien tussen “manager” en het Engelse woord “manger” dat eetbak betekent. Volgens Leavy-Detrick is dat bij haar klanten een van de meest gemaakte fouten. Hetzelfde geldt voor andere veel in cv’s gebruikte Engelse woordparen als “ensure” en “insure”,  “complement” en “compliment” en “affect” en “effect.”

Lees ook op Business Insider

Redick raadt aan om je proefversie goed door te lezen en een goede vriend te vragen er ook naar te kijken voor je het opstuurt.

2. Kies je stijl en blijf stijlvast

Sommige dingen zijn een kwestie van stijl, zoals bijvoorbeeld de keuze tussen het uitschrijven van cijfers onder de tien of gewoon het getal gebruiken. Volgens Redick moet je zorgen dat je duidelijk kiest en vervolgens ook stijlvast blijft.

“In formele brieven moeten cijfers onder de tien worden uitgeschreven, terwijl in de marketing juist de getallen worden gebruikt om meer op te vallen”, zegt Redick. “Een cv is zowel een formeel document als een marketinginstrument, dus je moet een keuze maken.”

Zolang je vasthoudt aan je keuze en niet switcht tussen beide, is het in orde.

3. Lees je cv altijd goed door – maar neem eerst een pauze

“Lees wat je geschreven hebt op z’n minst twee keer door en doe dat op een moment dat je ontspannen bent en in staat het met een helder hoofd te lezen”, zegt Leavy-Detrick tegen Business Insider.

“Als ik een document af heb, dan doe ik even letterlijk een stapje terug om afstand te nemen van het project. Als ik er dan later weer naar kijk, is het veel waarschijnlijker dat ik wél de fouten zie die ik onmiddellijk na het schrijven niet zou hebben gezien.”

4. Print je cv uit en lees het hardop

“Een van de beste manieren die ik heb ontdekt om een document goed te controleren, is het uit te printen en het staand en hardop te lezen”, zegt Redick. “Dat helpt niet alleen spel- en andere kleine fouten te ontdekken, maar ook om stijlkwesties te ondervangen die ik anders zou missen.”

Door iets meer aandacht te geven aan je cv voordat je het verstuurt, kun je erop vertrouwen dat je een betere kans hebt om indruk te maken op de juiste mensen. “Je cv is de eerste indruk en je moet daarom je beste beentje voorzetten”, zegt Leavy-Detrick.

“Iemand die solliciteert op een ‘droombaan’ moet er alles aan doen om de kans op gesprek te mogen komen zo groot mogelijk te maken.”

LEES OOK: 9 dingen die je altijd op je cv moet zetten – als je niet binnen 6 seconden op de nee-stapel wilt belanden