Er is opluchting over de afbouw van de lockdown in Nederland. Maar de economische gevolgen van de coronacrisis zijn nog lange tijd voelbaar.

Economen van Rabobank rekenen voor dit jaar op een economische krimp van 5,7 procent. In 2021 volgt een herstel van 2,9 procent.

Het zal langere tijd duren voordat de Nederlandse economie terug is op het niveau van vóór de coronacrisis.

Met het versoepelen van de lockdownmaatregelen in Nederland lijkt ook in economische zin het ergste voorbij. Maar het duurt nog lang voordat de economie volledig hersteld is.

Economen van Rabobank achten een V-recessie, waarbij de terugval en het herstel ongeveer even snel en sterk zijn, onwaarschijnlijk.

In een maandag verschenen studie rekent het economisch bureau van Rabobank op een krimp van de Nederlandse economie met 5,7 procent dit jaar en een herstel van 2,9 procent in 2021. Daarmee zal het dus langere tijd duren voordat de economie op he pre-coronaniveau is.

De Nederlandse economie zal vanaf de tweede helft van dit jaar naar verwachting beperkt herstel tonen van de coronacrisis. Daarbij staat het herstel onder druk door de verslechtering op de arbeidsmarkt, zwakkere vooruitzichten voor de Nederlandse export en consumenten die fors minder uitgeven dit jaar.

Lees ook op Business Insider

De private consumptie zal volgens de economen van Rabobank bijna 7 procent lager zijn dit jaar, terwijl de consumptieve uitgaven de afgelopen jaren juist een belangrijk anker waren van de economische groei.

De economen van Rabobank benadrukken dat er wel veel onzekerheden zijn rond die ramingen vanwege nieuwe medische, politieke en sociale ontwikkelingen.

Werkloosheid loopt op naar 7%

De Nederlandse werkloosheid stijgt naar verwachting van 3 procent begin dit jaar tot bijna 7 procent tegen het jaareinde, aldus Rabobank. “Veel sectoren zijn hard geraakt, maar de bodem lijkt bereikt. We verwachten herstel voor de meeste sectoren, zij het nog beperkt.

Behalve de impact van de lagere vraag zal de verplichte 1,5 meter afstand in veel sectoren de economische activiteit nog lang beperken”, aldus Rabobank-econoom Ester Barendregt.

Rabobank zegt dat de verwachtingen voor Nederland nog relatief mild zijn in vergelijking met andere landen in de eurozone. “Dit komt door een minder strenge lockdown en een goede uitgangspositie. Anderzijds is het te verwachten herstel vanaf de tweede helft van dit jaar gematigder dan in buurlanden. Deels is dat een logisch gevolg van de minder diepe val aan het begin van de coronacrisis. Maar het komt ook doordat Nederland juist relatief kwetsbaar is voor vraaguitval uit het buitenland”, stelt Barendregt.

Voor de wereldeconomie voorspelt de bank voor dit jaar een krimp met 4,1 procent, waarna in 2021 weer een groei van 4,3 procent te zien zou moeten zijn. De coronacrisis zou daarmee de diepste economische neergang zijn sinds de Grote Depressie van de jaren dertig van de vorige eeuw.

In Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk vreest de bank een krimp van de economie met meer dan 10 procent door de lengte en strengheid van de lockdown in deze landen.

LEES OOK: 1,5 meter afstand houden is nu nog een maatregel, maar wordt per 1 juli een wet