Real Madrid staat zaterdag voor de vierde keer in vijf jaar in de finale van de Champions League.

Tegenstander is dit keer Liverpool, de club van de Nederlandse internationals Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum.

Vorig jaar stond de club uit de Spaanse hoofdstad ook al in de eindstrijd. Toen versloeg de ploeg van sterspeler Cristiano Ronaldo het Italiaanse Juventus met 4-1, mede dankzij twee doelpunten van de Portugees.

De winst leverde de Spaanse club net iets meer dan 81 miljoen euro op, blijkt uit de verdeling van de prijzenpot die de Europese voetbalbond UEFA elk jaar bekendmaakt (pdf).

Een flink bedrag, maar gek genoeg pakte de winnaar van het toernooi niet het meeste prijzengeld. Die eer ging naar verliezend finalist Juventus. En ook het Engelse Leicester City, dat in de kwartfinales naar huis werd gestuurd, ontving meer uit de prijzenpot.

 

Dit is geen uitzondering. In de afgelopen veertien edities van de Champions League kwam het acht keer voor dat de winnaar niet het meeste geld ontving. Oorzaak is de zogenoemde marketpool, de verdeling van de televisiegelden.

Lees ook op Business Insider

De Europese voetbalbond UEFA verdeelde afgelopen seizoen bijna 1,4 miljard euro van de inkomsten uit de Champions League onder de deelnemende clubs. Daarvan gaat 60 procent naar de clubs via een deelnamepremie en prijzengeld. De andere 40 procent belandt bij clubs via de marketpool.

Hoe groter de televisiemarkt van een land en hoe meer een tv-zender betaalt voor de rechten, hoe meer geld er beschikbaar is voor de clubs uit die nationale competitie.

Dat levert grote verschillen op per land. Zo was er in het seizoen 2016/2017 ruim 138 miljoen euro beschikbaar voor Engelse clubs uit de marketpool, 79 miljoen euro voor Spaanse teams en 57 miljoen euro voor ploegen uit Duitsland.

Nederland had maar één deelnemer (PSV) en moest genoegen nemen met 9,3 miljoen euro uit de marketpool. Voor België was er met Club Brugge slechts 4,3 miljoen euro beschikbaar.

Het verschil in tv-gelden tussen de Engelse en Spaanse markt was voor Leicester City (81,7 miljoen euro) genoeg om Real Madrid (81,1 miljoen euro) in te halen. Van Leicester’s inkomsten uit de Champions League vorig seizoen is maar liefst 60 procent afkomstig uit de marketpool.

 

LEES OOK: Het dieet van Cristiano Ronaldo: dit neemt hij allemaal voor z’n ontbijt, lunch en avondeten