• Volgens hedgefondsmanager Ray Dalio kan de gepolariseerde situatie in de VS ontaarden in een burgeroorlog.
  • Althans, als de huidige politieke en economische problemen van het land niet opgelost worden.
  • “De financiële staat van ons land is belabberd en we zijn verschrikkelijk verdeeld”, schreef Dalio zondag op Twitter.
  • Hij roept Democratische en Republikeinse politici op om samen te werken om inkomensongelijkheid, het begrotingstekort en de verdeeldheid in het land aan te pakken.

Volgens de oprichter van Bridgewater Associates, Ray Dalio, is een “verschrikkelijke burgeroorlog” in de VS een realistisch scenario voor de nabije toekomst.

Hij waarschuwde zondag op Twitter dat een dergelijk conflict alleen voorkomen kan worden als de structurele politieke, economische en maatschappelijke problemen in het land worden aangepakt.

Volgens Dalio staat de VS op een kruispunt. Ofwel er breekt een helse periode van geweld uit, ofwel de strijdende partijen trekken zich terug om samen aan vrede te werken.

Dalio's duistere voorspelling komt op een moment waarbij de VS voor gigantische uitdagingen staat: een pandemie, een financiële crisis, inkomensongelijkheid, diepe politieke verdeeldheid en torenhoge overheidsschulden.

Drie weken geleden bestormde een meute aanhangers van voormalig president Donald Trump het Amerikaanse Capitool. Ze werden gedreven door onjuiste en misleidende complottheorieën over verkiezingsfraude. Vijf mensen kwamen bij deze bestorming om en tientallen opstandelingen werden gearresteerd.

Dalio prees de vorige week beëdigde president Joe Biden. De investeerder liet weten "blij" te zijn met wat hij hoorde tijdens de inauguratietoespraak van de 46ste Amerikaanse president. "Een toespraak die de richting volgt waar ons land heen moet."

Tijdens zijn toespraak riep Biden op tot eenheid. "Democratie heeft gezegevierd", zei hij. Ondanks de historisch ongeëvenaarde pogingen tot het terugdraaien van de verkiezingsuitslag door de voormalige president en zijn aanhangers die het Capitool bestormden.

Dalio waarschuwt al heel lang voor een conflict

De waarschuwing van Dalio afgelopen zondag was niet de eerste keer dat hij zijn zorgen uitte over de toekomst van het land. De investeerder luidt al veel langer de noodklok over hoe gebrek aan mogelijkheden, een groeiende welvaartskloof en te weinig investeringen in onderwijs de VS onherstelbaar beschadigen.

"Ik heb de cycli van de laatste vijfhonderd jaar geschiedenis bestudeerd. Een grote welvaartskloof, met onoverbrugbare waardes gecombineerd met hoge schulden en economische crises", kan volgens Dalio alleen maar leiden tot "conflict". Hiervoor waarschuwde hij vorige maand ook al in een interview met CNN.

Techbedrijven zijn kanaries in de kolenmijn

Dalio vergeleek de recente exodus van CEO's en bedrijven uit New York en Silicon Valley naar staten als Florida en Texas als een soort "burgeroorlog".

"Mensen verruilen deze plekken uit belastingoverwegingen, maar ook om andere redenen", vertelde Dalio in september. "In het ergste scenario verhuizen ze naar een andere kant van het land, omdat ze zichzelf niet meer herkennen elders. Dat ze zeggen: 'Dit is niet mijn land meer. Dit is niet mijn volk'."

Dalio vindt dat zowel Democratische als Republikeinse politici zich moeten inzetten om de situatie in Amerika te veranderen. "Mooie woorden zijn niet meer genoeg", schrijft hij op Twitter. "De mensen moeten samen beslissen hoe ze de taart kunnen laten groeien en verdelen. Hiervoor zijn fundamentele veranderingen nodig."