Italië moet “rapido”, oftewel snel, de Europese begrotingsregels naleven. “Premier Conte moet gewoon zijn huiswerk doen”, zei premier Mark Rutte na afloop van een tweedaagse EU-top in Brussel. “Wij gaan de begrotingsregels niet veranderen.”

De minister-president reageerde op uitspraken van zijn collega Giuseppe Conte in de marge van de bijeenkomst. Volgens de Italiaan moet de EU haar begrotingsregels aanpassen en meer focussen op groei in plaats van bezuinigen en hervormen.

Italië hangt een strafprocedure van de Europese Commissie, het dagelijks EU-bestuur, boven het hoofd omdat het land afspraken over het omlaag brengen van het begrotingstekort en de enorme staatsschuld aan zijn laars lapt.

De in juni vorig jaar aangetreden Italiaanse egeringscoalitie wil niet bezuinigen, omdat de economie eerst zou moeten worden vlot getrokken. Dit is in de ogen van de twee leiders in de coalitie, Matteo Salvini van de rechts-populistische Lega en Luigi Di Maio van de protestbeweging Vijf Sterren (M5S) de enige manier om de economie uit de crisis te slepen.

Italië wil meer geld blijven uitgeven

In een brief van zes kantjes aan de commissie schrijft Conte dat Italië binnenkort extra belastinginkomsten binnenkrijgt en dat hij betere groeicijfers verwacht binnen enkele weken, waardoor het begrotingstekort zal dalen richting 2,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Hij pleit daarom voor een blijvende dialoog met Brussel om een strafprocedure te voorkomen.

Italië heeft een enorme staatsschuld van zeker 133 procent van het bbp. Dat is meer dan het dubbele van wat voor de EU als maximum geldt: 60 procent. De omvang van de Nederlandse staatsschuld daalt ondertussen en staat nu op ruim 52 procent van het bbp.

De economie van Italië is in het tweede kwartaal waarschijnlijk gekrompen. Dat meldde het Italiaanse statistiekbureau Istat. Volgens Istat is er een ''relatief hoge'' kans dat het bruto binnenlands product (bbp) dit kwartaal is afgenomen.

Italië kwam in het eerste kwartaal van dit jaar nog uit een korte recessie, nadat in de twee voorgaande kwartalen een economische krimp was te zien. De verwachting van economen voor de groei van de Italiaanse economie in het tweede kwartaal is een plusje van 0,1 procent. Istat rekent voor heel 2019 nog op een groei met 0,3 procent, met voorzichtig herstel in de tweede helft van dit jaar.

LEES OOK: Liever geen Schotland dan geen Brexit: Conservatieve partijleden willen koste wat kost uit de EU