Ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft toestemming gekregen om de nieuwe Starship megaraket te lanceren en treft voorbereidingen om dit maandag te doen.

De testvlucht is bedoeld om Starship voor het eerst in een baan om de aarde te brengen. De raket van SpaceX is cruciaal voor de ambities van CEO Elon Musk. Dit prototype moet de basis vormen voor ruimtereizen naar onder meer Mars.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zou de Starship-raket in 2025 al wIllen gebruiken om astronauten naar de maan te brengen.

Vrijdag gaf de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA toestemming om voor de lancering van de megaraket vanaf het lanceerplatform van SpaceX in Boca Chica in de staat Texas.

Foto: SpaceX

Het ruimtevaartuig Starship wordt op een megaraket geplaatst die de Super Heavy booster wordt genoemd. Het zwart-zilveren gevaarte moet hiermee in een baan om de aarde worden gebracht met de krachtigste raketaandrijving die ooit is gebouwd.

Nadat bekend werd dat de FAA goedkeuring heeft gegegen voor de testvlucht, meldde SpaceX aanstaande maandag de lancering in gang te willen zetten. Elon Musk heeft eerder aangegeven dat hij de kans op een geslaagde poging op ongeveer 50 procent inschat. Er is een kans dat de raket voortijdig ontploft, zoals bij enkele eerdere pogingen is gebeurd.

Spacex heeft een livestream ingericht via YouTube, die 45 minuten voor de lancering actief wordt.

"Ik garandeer niet dat Starship in een baan om de aarde komt, maar ik kan je verzekeren dat het een spektakel wordt", gaf Musk begin maart aan bij een conferentie van zakenbank Morgan Stanley in de VS.

LEES OOK: Waarom de raketten van het Starship-ruimtevaartuig voor reizen naar de maan en Mars niet wit, maar zilver en zwart zijn