De overgrote meerderheid van cryptovaluta noteert dinsdagochtend verliespercentages in de dubbele cijfers.

De totale marktwaarde van de cryptomunten bedraagt in de vroege ochtend zo’n 191 miljard dollar, het laagste punt sinds november 2017.

Van de grotere munten heeft vooral ethereum het zwaar te verduren. Een daling van zo’n 17 procent in 24 uur brengt koers terug naar 264 dollar. De laatste keer dat ethereum voor dit bedrag werd verhandeld, was in september vorig jaar.

De koers van ethereum is nauw verbonden met initial coin offerings (ICO’s), een manier van crowdfunden voor andere (crypto)projecten waarbij ethereum vaak als platform en betaalmethode wordt gebruikt.

Het afgelopen jaar hebben duizenden van die projecten de koers van ethereum omhoog gestuwd, maar volgens een expert op Bloomberg TV zijn veel van deze projecten hun cryptovaluta inmiddels aan het verkopen om hun ondernemingen te financieren.

“Deze startups hebben veel geld ingezameld maar hebben niet genoeg ervaring met financieel management”, aldus Biswa Das, manager van crypto-hedgefonds BloomWater Capital. “Ze verkopen te snel en veroorzaken daarmee een hoop neerwaartse druk in de markt. Vorig jaar was dat geen probleem, maar de markt is nu al heel broos.”

Sinds het begin van het jaar is de koers van ethereum al 65 procent gedaald.

Lees ook op Business Insider

(klik op grafiek voor uitvergroting)

Bitcoin duikt onder de $6.000

De waarde van de bitcoin, de grootste cryptomunt qua marktwaarde, zakte dinsdagochtend tot onder de 6.000 dollar. De eerdere twijfel bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC over het toestaan van een zogeheten exchange traded fund (ETF), dat de waarde van de bitcoin volgt, zet de koers van de digitale munt al enige tijd onder druk.

De koers was de afgelopen tijd juist opgelopen op speculaties dat er ETF’s in de maak zouden zijn. Die zouden beleggen in de belangrijkste cryptomunt makkelijker moeten maken en daarmee de handel aanjagen. De SEC stelde vorige week zijn beslissing uit over het al dan niet toestaan van ETF-initiatieven voor bitcoin. Daarna verloor de munt rap aan waarde.

Om 09.00 uur wordt de bitcoin voor 5.996 dollar verhandeld. Hieronder de koersen van de top-10 naar marktwaarde.

(klik op grafiek voor uitvergroting)

LEES OOK Turkse lira-crisis komt door Erdogans gebrek aan kennis over rol van de centrale bank in de economie