De bitcoin heeft het weer even zwaar.

Woensdag stond er een verlies van ongeveer 3 procent op de borden en noteerde de belangrijkste cryptomunt ter wereld rond de 6.500 dollar.

Analisten van handelsforum London Block Exchange gaven woensdag per mail aan dat de recente daling het gevolg lijkt te zijn van een aankondiging van de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Die meldde dinsdag dat de beslissing over het toestaan van een officieel indexproduct (ETF), waarmee de koers van de bitcoin gevolgd kan worden, is uitgesteld tot september.

Beleggers kijken al een tijdje uit naar manieren om via de reguliere beurs in cryptovaluta zoals de bitcoin te beleggen. Het idee is dat een indexfonds dat de bitcoin volgt, kan zorgen voor een sterkere instroom van beleggingen in digitale munten. Maar optimisten die op officiële goedkeuring van een bitcoin-ETF hadden gerekend, doen nu een stapje terug.

Analist Matthew Newton van handelsplatform eToro geeft per mail aan: “Groen licht voor een bitcoin-ETF zou institutionele beleggers (pensioenfondsen en verzekeraars, red.) ruimte kunnen geven om een dergelijk product aan te schaffen. De markt is duidelijk gefrustreerd door het uitstel van de beslissing, en terecht.”

Het plaatje bij de tien belangrijkste cryptovaluta zag er woensdag rond het middaguur zo uit:

(klik voor uitvergroting, koersontwikkeling afgelopen 24 uur)

Lees ook op Business Insider

De cryptomarkt heeft in twee weken tijd ruim 20 procent van zijn waarde heeft verloren. Dit komt neer op een verlies aan beurswaarde van 70 miljard tot 230 miljard dollar woensdagmiddag.

Analisten van handelsplatform FXPro blijven optimistisch over de bitcoin op de lange termijn, maar waarschuwen voor risico’s op de korte termijn. “Op de korte termijn is het technische beeld negatief. Nieuwe steunniveaus liggen op 6.200 dollar en daarna op 5.800 dollar.”

Voor beleggers die gokken op nieuwe cryptomunten die via zogenoemde ‘initial coin offerings’ (ICO) worden gelanceerd, is het beeld ook niet al te rooskleurig. Uit een woensdag gepubliceerd rapport blijkt dat in het tweede kwartaal van dit jaar investeren in ICO’s gemiddeld een rendement van minus 55 procent opleverde.