Javier Milei wordt de nieuwe president van Argentinië. Zijn rivaal in de verkiezingen, Sergio Massa, heeft dat zondag toegegeven. Argentinië kampt met grote economische problemen.

Volgens voorlopige uitslagen heeft de libertaire outsider Milei 56 procent van de stemmen gekregen. Hij wil met radicale ideeën de hevige Argentijnse economische problemen oplossen. Het land gaat gebukt onder torenhoge inflatie en groeiende armoede.

In oktober kwam de inflatie op jaarbasis uit op 143 procent, het hoogste niveau van dit jaar.


source: tradingeconomics.com

"De resultaten zijn duidelijk niet wat we hadden gehoopt", zei Massa, de minister van Economische Zaken in de vertrekkende regering. "Ik heb Javier Milei gesproken om hem te feliciteren en hem het beste te wensen. Want hij is de president die de meerderheid van de Argentijnen heeft gekozen voor de komende vier jaar."

Anarcho-kapitalist Milei wil peso inruilen voor dollar en centrale bank Argentinië opheffen

De 53-jarige Milei is een econoom uit hoofdstad Buenos Aires, die zichzelf een "anarcho-kapitalist" noemt, een soort combinatie van anarchist en kapitalist. Hij is een nieuwkomer in de Argentijnse politiek en viel tijdens de campagne op door onder meer op bijeenkomsten te verschijnen met een kettingzaag om zijn plannen voor bezuinigingen op de staatsbegroting kracht bij te zetten.

Zijn populistische aanpak werd door sommige analisten vergeleken met die van de Amerikaanse ex-president Donald Trump.

Na het nieuws van zijn overwinning verzamelden zich duizenden aanhangers bij zijn campagnekantoor. Zij zwaaiden daar met vlaggen en scandeerden "vrijheid", terwijl zij feestvierden.

Een van de belangrijkste plannen van Milei om de inflatie op te lossen is om de noodlijdende Argentijnse munt, de peso, in te ruilen voor de Amerikaanse dollar en de centrale bank van het land op te heffen. Ook heeft hij gedreigd de banden met belangrijke handelspartners China en buurland Brazilië te verbreken en beledigde hij de uit Argentinië afkomstige paus Franciscus.

Milei zei tijdens zijn campagne onder meer dat hij een aantal publieke diensten wil afschaffen, net als de ministeries van Gezondheid, Onderwijs en Milieu. Hij is tegen abortus en wil het kopen van vuurwapens gemakkelijker maken. Hij is niet getrouwd en bezit vier mastiffs (grote honden). Die heeft hij vernoemd naar liberale economen.

De linkse president Luiz Inácio Lula da Silva van buurland Brazilië reageerde terughoudend op de verkiezing van Milei. Hij wenste de nieuw gekozen regering van Argentinië weliswaar veel geluk en succes, maar noemde Milei daarbij niet bij naam. Milei bekritiseerde de Braziliaanse president tijdens zijn campagne stevig en noemde hem onder meer een "boze communist".

De eveneens linkse president van Colombia, Gustavo Petro, reageerde zelfs ronduit negatief op de uitslag. "Extreemrechts heeft gewonnen in Argentinië. Het is de keuze van dat land. Triest voor Latijns-Amerika, we zullen zien..."

De Amerikaanse ex-president Donald Trump reageerde daarentegen juist verheugd op het nieuws. "De hele wereld keek toe! Ik ben erg trots op je. Je zult je land veranderen en Argentinië weer echt geweldig maken", schreef Trump op zijn platform Truth Social. Ook de Braziliaanse ex-president Jair Bolsonaro is te spreken over de winst van Milei. "Er zal weer hoop gloren in Zuid-Amerika", stelt hij in een reactie.

LEES OOK: Zwitserse frank maakt wintersport dit jaar dure grap vergeleken met eurolanden