Rabobank Certificaten zijn jarenlang razend populair geweest vanwege de hoge en regelmatige winstuitkering.

Vanwege de coronacrisis heeft Rabobank het dividend op de Rabo Certificaten tijdelijk opgeschort.

Beleggers lopen zonder de winstuitkering flink wat rendement mis, terwijl ze normaal gesproken zo’n 6 procent per jaar halen uit de uitkering van de certificaten.

Beleggers die jarenlang genoten van de hoge en regelmatige winstuitkering van Rabobank Certificaten, hebben iets nieuws geleerd tijdens de coronacrisis. De uitkeringen van Rabobank Certificaten lijkt toch meer op dividend dat een bedrijf willekeurig kan schrappen, dan op de rentebetaling op een obligatie.

Rabobank is niet beursgenoteerd. Je kunt geen aandelen kopen in deze coöperatieve bank. Maar de zogenoemde Rabobank Certificaten hebben wel een beursnotering.

Deze certificaten tellen mee als ‘eigen vermogen’ van Rabobank en zijn dus risicodragend kapitaal. Ze lijken wat dat betreft op aandelen.

Als Rabobank failliet gaat, komen eerst spaarders en schuldeisers die leningen hebben verstrekt aan de beurt. Pas daarna kunnen certificaathouders eventueel iets claimen,  Bij aandelen gaat dat eigenlijk net zo.

Rabobank Certificaten: aantrekkelijk rendement...in gewone tijden

De Rabo Certificaten kenden tot begin dit jaar een behoorlijk hoge contante uitkering per kwartaal, een dividend. Dat maakte ze populair bij beleggers.

Naast de winstuitkering bepaalt de koersontwikkeling het totale rendement dat beleggers maken op de certificaten.

De coronacrisis heeft echter voor een behoorlijke domper gezorgd. De Europese Centrale Bank gaf banken eind maart het advies om de uitkering van dividenden op te schorten. Rabobank trok daaruit de conclusie dat dit ook moest gelden voor de uitkering op de Rabobank Certificaten.

Tot 1 oktober betaalt Rabobank geen dividend uit op de Rabobank Certificaten. Voor beleggers is dat een flinke domper, want de uitkering op de Rabobank Certificaten leverde de afgelopen jaren veelal een rendement van zo'n 6 procent per jaar op.

De kwartaalvergoeding is normaal gesproken minimaal een vast bedrag van 0,40625 euro per drie maanden; op jaarbasis is dat 1,625 euro per certificaat. 

De nominale waarde van een certificaat is 25 euro. In de beursnotering staat 100 procent gelijk aan 25 euro.

Als de koers van het Rabo Certificaat op 100 procent noteert, ofwel 25 euro, levert een jaaruitkering van 1,6235 euro een rendement op van 6,5 procent.

Zie hier de details van de werking van Rabo Certificaten.

Geen uitkering op Rabo Certificaat

Begin dit jaar noteerde de koers van het Rabo Certificaat op meer dan 130 procent, om vervolgens terug te vallen tot 90 procent. Sindsdien is de koers weer wat opgekrabbeld tot 107 procent.

Dinsdag hield Rabobank een bijeenkomst met certificaathouders over de recente ontwikkelingen. Daar werden kritische vragen gesteld over het opschorten van de kwartaalvergoedingen, zo meldt Het Financieele Dagblad.

Beleggers vroegen zich af of het wel strikt noodzakelijk was om de uitkering te schrappen, aangezien er geen tekenen zijn dat de financiële buffers van Rabobank in gevaar komen.

De repliek van financieel topman Bas Brouwers was dat de Rabobank Certificaten tot het 'kernkapitaal' van de bank horen en in die zin onder het eigen vermogen vallen. Gevolg is dat de vergoeding voor beleggers als dividend moeten worden gezien en niet als een coupon van een obligatielening.

De coronacrisis leert houders van Rabobank Certificaten dus een belangrijke les: in normale tijden is het rendement van ruim 6 procent aantrekkelijk, maar daar zit dus ook een keerzijde aan: geen winstuitkering in tijden dat het minder gaat.

LEES OOK: Ongekende beursrally van de afgelopen maanden nadert climax – dit is het grootste risico