Quibi is een veel besproken startup van de ervaren Hollywoodproducer Jeffrey Katzenberg en de net zo doorgewinterde techbestuurder Meg Whitman. Tijdens techbeurs CES onthulde de nieuwe streamingsdienst, die zich helemaal op smartphones richt, de plannen voor de komende maanden.

Business Insider sprak met de Quibi-bestuurders Whitman (CEO) en Katzenberg (mede-oprichter en president-commissaris) over hun plannen.

Het bedrijf heeft al voor 1,4 miljard dollar aan investeringen opgehaald en introduceert op 6 april een nieuw soort streamingdienst met een programmering speciaal voor smartphones. Er worden afleveringen van 10 minuten aangeboden, oftewel quibis. Dat is een afkorting van quick bites. Het abonnement dat vooralsnog alleen in de VS beschikbaar is, kost 8 dollar per maand zonder advertenties, of 5 dollar per maand mét advertenties.

Als eerste moet Quibi de doelgroep van 25 tot 35 jaar oud uitleggen wat Quibi is en waarom je daarvoor zou betalen, naast Netflix, Disney Plus en andere streamingdiensten.

Quibi gebruikt sociale media en digitale marketing om zijn diensten onder de aandacht van millennials te brengen. Die brengen toch al veel tijd door op hun smartphone.

"Je gaat vissen waar de vissen zijn", zegt Katzenberg daarover. "Mensen besteden tegenwoordig veel tijd op sociale media en daar zullen we onze marketing vooral op richten."

Korte video's op je smartphone

Het is onduidelijk of er echt een markt is voor afleveringen van programma's en films die maar een paar minuten duren en alleen te bekijken zijn op een smartphone. Maar adverteerders lijken er wel brood in te zien.

Quibi liet afgelopen oktober weten al voor 150 miljoen dollar aan advertenties te hebben verkocht, waarmee maanden voor de lancering van de dienst de advertentieruimte al was uitverkocht.

Whitman zegt tegen Business Insider dat Quibi topadverteerders als Procter & Gamble en Pepsi heeft weten aan te trekken voor de aantrekkelijke doelgroep van millennials in een duidelijk afgebakende omgeving van mobiel entertainment.

"Zij denken net als wij dat de volgende grote revolutie op entertainmentgebied op de mobiele telefoon zal plaatsvinden. Dus het idee om speciaal voor smartphones gemaakte shows te gaan ontwikkelen is heel interessant voor hen", legt Whitman uit.

Quibi liet op CES een nieuwe feature zien die een gamechanger moet worden voor zowel adverteerders als storytellers. Het heet turnstyle en stelt gebruikers in staat te switchen tussen portret- en landschapsmodus door hun smartphones te draaien.

De dienst onderscheidt zich onder meer door te reageren op data van de smartphonegebruiker. Zo zal de Quibi-serie After Dark van Steven Spielberg bijvoorbeeld alleen te bekijken zijn nadat de zon is ondergegaan op de plek waar de smartphone zich bevindt.

LEES OOK: Netflix en andere streamingsdiensten moeten van het kabinet verplicht investeren in Nederlandse producties