Streamingdiensten en bioscopen moeten in het vervolg een vast deel van hun omzet uittrekken voor het maken van Nederlandse films en series. Zo hoopt het kabinet ervoor te zorgen dat Nederlandse producties niet worden weggedrukt.

Voor bijvoorbeeld omroepen en abonnementsdiensten als Netflix gaat het om 6 procent van de omzet die ze in Nederland behalen, schrijft cultuurminister Ingrid van Engelshoven aan de Tweede Kamer. “Met deze investeringsverplichting versterk ik de positie van dit Nederlands cultureel aanbod. Zo kan het publiek blijven genieten van goede films en series van eigen bodem”, zegt Van Engelshoven.

Bioscopen, die zelf vaak nog weinig geld steken in films en series, mogen volstaan met 3 procent. Aanbieders die zelf echt niet in Nederlandse producties willen investeren, kunnen het voor hen verplichte bedrag afdragen aan een fonds dat dat wel doet.

De Nederlandse maatregelen zijn daarmee minder streng als die in bijvoorbeeld Frankrijk. Het aanbod aan films en series van streamingdiensten moet voor eind volgend jaar voor 30 procent Europees zijn, heeft de Europese Unie bepaald.

Vorig jaar bleek volgens RTL Z uit onderzoek dat internationale aanbieders als Netflix en Disney+ zeer populair zijn, maar nauwelijks investeren in Nederlandse film- of tv-producties. Daardoor wordt het steeds lastiger om Nederlandse films, series en documentaires te maken.

Netflix is met 2,8 miljoen abonnees verreweg de grootste streamingsdienst in Nederland. Het bedrijf had in Nederland in 2018 naar schatting een omzet van 274 miljoen euro, bericht RTL Z. Dat zou dan betekenen dat ze zo’n 16 miljoen euro moeten investeren. Van de relatief nieuwe diensten Disney+ en Apple TV+ zijn nog geen cijfers bekend.

LEES OOK: Kunnen Apple TV+ en Disney+ opboksen tegen Netflix?

Lees ook op Business Insider