Potentiële regeringspartijen PVV en BBB willen meer vakantiewoningen permanent laten bewonen om zo de woningnood te verzachten. BBB denkt dat dit ongeveer 35.000 extra huizen kan opleveren.

Of dat aantal wel gehaald kan worden is de vraag, zegt programmamanager Rob van den Hazel van het programma Vitale Vakantieparken op de Veluwe (een samenwerkingsverband van elf Veluwse gemeenten en de provincie Gelderland) tegen Binnenlands Bestuur. “In aantallen woningen blijft het heel beperkt. En de veronderstelde doorstroming op de woningmarkt is ook heel beperkt. Heel vaak wonen mensen al op de parken en laten die geen reguliere woning elders achter.”

Hij wijst op de nadelen. Vakantieparken ombouwen tot woonwijken kan de natuur aantasten, aangezien veel parken tegen of in beschermde natuurgebieden liggen. Bovendien liggen de woningen vaak erg geïsoleerd en zijn ze slecht bereikbaar met het openbaar vervoer en voor hulpdiensten. Ook krijgen bedrijven die van toerisme afhankelijk zijn, zoals horeca, musea en zwembaden, het moeilijk als veel vakantiewoningen permanent worden bewoond.

Lees ook: Prijs vakantiehuisje afgelopen jaar met 25% gestegen: gemiddeld betaal je €223.000 euro, maar ‘oververhitte’ markt gaat mogelijk afkoelen

‘Als een vakantiehuis permanent mag worden bewoond, gaat de waarde vier tot vijf keer over de kop’

De bovengenoemde discussie zorgt er volgens Van den Hazel voor dat er in de markt volop wordt gespeculeerd op transformatie van recreatie naar wonen. “Als je een vakantiewoning gaat transformeren, gaat de waarde zo vier, vijf keer over de kop”, zegt hij. “Met een huisje van een ton ben je dan spekkoper, want dan heb je een half miljoen in handen.”

Het idee om vakantieparken om te vormen tot woonwijken is niet nieuw. Demissionair minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge kondigde in juni al een langjarige aanpak voor vakantieparken aan, waar dit onderdeel van is.

Uit een eerste inventarisatie bleek dat tenminste 60 parken voor permanente bewoning in aanmerking komen. Maar dit kunnen er uiteindelijk meer worden.

LEES HIER het hele artikel op Binnenlands Bestuur: ‘Transformatie vakantieparken levert amper huizen op’