De verkiezingskas van de Partij van de Arbeid is leeg en het eigen vermogen is al minstens tien jaar niet zo klein geweest. Dat blijkt uit onderzoek van Het Financieele Dagblad naar de financiën van de politieke partijen.

Nooit eerder verloor een partij zo veel zetels bij de Tweede Kamerverkiezingen als de PvdA in 2017. De partij teerde flink in op haar reserves om een dure campagne te voeren, maar viel terug van 38 naar slechts 9 zetels in de Kamer. Eind 2017 was de verkiezingskas leeg, wat de partij volgens het FD de slechtste uitgangspositie geeft voor 2019, waarin de verkiezingen voor het Europees Parlement en de Waterschappen op de kalender staan.

Omdat politieke partijen voor een deel van hun inkomsten afhankelijk zijn van het aantal zetels in de Tweede Kamer, moest de partij van Lodewijk Asscher ook op het partijbureau in Den Haag afscheid nemen van collega’s. De begroting van de partij was gebaseerd op 25 zetels.

Regionale afdelingen van de PvdA hebben overschotten op tegoeden naar het partijbureau laten vloeien en daarmee het verlies teruggebracht van € 950.400 tot € 777.500.

Onverwachte winst

Uit de jaarrekeningen, die uiterlijk 1 juli moesten worden ingeleverd bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, maakt het FD verder op dat alle andere partijen juist beter hebben gepresteerd dan begroot.

De VVD voerde de duurste verkiezingscampagne, maar kwam mede dankzij hogere contributies en giften toch op een onverwachte winst uit. Ondanks een begroot verlies van bijna € 660.000 kwam de partij van premier Mark Rutte uit op een winst van € 327.000.

Volgens het FD wisten ook D66 en de SGP een begroot verlies om te zetten in winst en vielen de ingecalculeerde verliezen bij het CDA, de Partij voor de Dieren en de ChristenUnie minder zwaar uit dan verwacht. Bij GroenLinks en de SP zag het FD hoger dan verwachte exploitatieoverschotten.

LEES OOK: Femke Halsema treedt aan als burgemeester – dit zijn haar 5 grootste uitdagingen