Techinvesteerder Prosus heeft een miljardenbelang verkocht in de Chinese webwinkel JD.com. Dat heeft de aan de beurs in Amsterdam genoteerde onderneming bekendgemaakt bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

Prosus investeert in bedrijven als Delivery Hero, AutoTrader en Swiggy en staat al jaren bekend als grootste aandeelhouder van Tencent. Van die laatste partij kreeg de firma bij wijze van speciaal dividend een grote hoeveelheid aandelen in JD.com uitgekeerd.

Zo werd Prosus opeens voor 4 procent eigenaar van dat Chinese e-commercebedrijf. Maar in de strategische plannen van Prosus komt JD.com helemaal niet voor. Daarom heeft de onderneming het belang weer te gelde gemaakt. De opbrengst komt neer op bijna 3,7 miljard dollar, omgerekend circa 3,5 miljard euro.

Prosus profiteert de laatste tijd flink van de toegenomen populariteit van onlineshoppen, waar de bedrijven waar de onderneming in investeert wel bij varen. Mede daardoor ging de omzet in het voorbije boekjaar, dat liep tot eind maart, met bijna een kwart omhoog tot 36,7 miljard dollar. De winst kwam mede door de vele investeringen die werden gedaan wel lager uit.

Prosus is een afsplitsing van het Zuid-Afrikaanse mediabedrijf Naspers, dat zijn techinvesteringen in 2019 op eigen benen zette. Naspers stak meer dan twintig jaar terug tientallen miljoenen in het toen nog relatief kleine internetbedrijf Tencent, dat inmiddels is uitgegroeid tot een techconcern dat in Azië heel groot is met chatdiensten en games.

De onderneming is wel van plan om aandelen Tencent te gaan verkopen. Het geld wil Prosus gebruiken om de eigen aandeelhouders te belonen door middel van het terugkopen van aandelen. Daarbij wordt aangegeven dat het om kleine hoeveelheden aandelen zal gaan. Prosus bezit volgens recente gegevens bijna 29 procent van Tencent en topman Bob van Dijk wijst er in een toelichting op dat de deelneming nog steeds heel belangrijk is voor zijn bedrijf.

Prosus wint op Amsterdamse beurs, AEX start positief

Prosus is maandag de blikvanger in de AEX-index in Amsterdam. Het aandeel noteerde kort na de opening van de beurs op een plus van ruim 10 procent.

De Amsterdamse AEX-index opende maandag 1,5 procent hoger, in navolging van een positief slot van Amerikaanse beurzen afgelopen vrijdag. Later deze week wordt ook meer duidelijk over de inflatie als Europees statistiekbureau Eurostat met nieuwe gegevens over de geldontwaarding kom

Verder zal de aandacht uit blijven gaan naar de tweede dag van de driedaagse G7-top in Duitsland. De leden van de G7 streven ernaar om in vijf jaar tijd omgerekend 570 miljard euro aan particuliere en openbare fondsen te werven voor de financiering van infrastructuur in ontwikkelingslanden, zo werd zondag bekend.

De oorlog in Oekraïne blijft de gemoederen ook bezighouden. Moskou schoot weer raketten af op de Oekraïense hoofdstad Kiev. Verder bleek Rusland voor het eerst sinds 1918 niet in staat een deel van zijn buitenlandse schulden af te lossen.

De euro was voorbeurs 1,0558 dollar waard, tegenover 1,0550 dollar voor het weekend. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent meer op 107,71 dollar. Brentolie werd ook 0,1 procent duurder op 113,28 dollar per vat.

LEES OOK: Houd rekening met een tijdelijke opleving van de beurs – seinen staan echter niet op groen