De aan de Amsterdamse beursgenoteerde techinvesteerder Prosus en het moederbedrijf Naspers zijn van plan om wereldwijd 30 procent van hun kantoorpersoneel ontslaan.

Het bedrijf, een van de grootste e-commerce bedrijven in Europa, gaat snijden in zijn bedrijfscentra in Hong Kong, Zuid-Afrika en Amsterdam, zegt topman Bob van Dijk tegen persbureau Bloomberg. De ontslagen zullen op ongeveer 15 locaties vallen over een periode van 12 maanden.

“De realiteit is dat de macro-omgeving moeilijker is geworden”, zegt Van Dijk tegen Bloomberg. “Dat betekent ook dat de kapitaalkosten veranderd zijn, omdat de rente en de risicopremies omhooggaan.”

Van Dijk wil niet zeggen om hoeveel mensen het precies gaat, maar uit cijfers van vorig jaar blijkt dat er in maart wereldwijd zo’n 30.000 mensen werkten voor Prosus. Al vallen daar ook een aantal bedrijven onder waarin Prosus investeert.

Ook bij tachtig van die ondernemingen moeten de kosten omlaag. Volgens Van Dijk geldt daar wel een andere schaal en tijdspad voor. De afgelopen tijd zijn wel al enkele kantoren gesloten, zoals iFood in Colombia en een auto-bedrijf in Peru en Ecuador dat in handen is van Prosus.

De maatregelen moeten Prosus helpen winstgevend te worden in de eerste helft van 2025, aldus Van Dijk.

Recent hebben meerdere grote internationale techbedrijven grote reorganisaties aangekondigd om kosten te besparen vanwege de verslechterde economische omstandigheden. Zo meldde Alphabet, het moederbedrijf van Google, onlangs dat het wereldwijd zo’n 12.000 banen schrapt. Eerder maakte het moederbedrijf van Facebook ook al bekend 11.000 personeelsleden te ontslaan.

LEES OOK: Europese techstartups haalden in 2022 €100 miljard aan financiering op: een dipje van 16%