Met dit hete weer zitten we in Nederland niet bepaald verlegen om bier. In 2017 werd hier bijna 50 procent meer gerstenat geproduceerd dan in 2016.

Dat meldt het statistiekbureau Eurostat in het kader van Wereldbierdag. In Nederland steeg de productie van het aantal alcoholische liters bier van 2,6 miljard in 2016 naar 3,9 miljard in 2017.

Daarmee heeft Nederland Spanje ingehaald als vierde bierproducent van de Europese Unie, na Polen (4 miljard liter), het Verenigd Koninkrijk (5,6 miljard liter) en topproducent Duitsland.

Onze oosterburen wisten vorig jaar 8,1 miljard liter te produceren, 20 procent van de totale productie in de EU.

bier

Van alle EU-landen slijt Nederland wel het meeste bier buiten de landsgrenzen.

Met de 1,9 miljard liter die vorig jaar naar andere landen stroomde, is Nederland topexporteur in de EU. België en Duitsland volgen met elk 1,6 miljard geëxporteerde liters. Daarna komen Frankrijk en het VK met respectievelijk 0,7 en 0,6 miljard liter.

Andersom is de bierstroom van andere landen naar de EU niet heel erg groot.

Maar als EU-burgers een biertje uit andere werelddelen achteroverslaan, dan is een Mexicaanse cerveza favoriet. Daarvan werd vorig jaar 211 miljoen liter geïmporteerd.

Op verre afstand volgen Servisch bier (48 miljoen liter), Russisch bier (10 miljoen liter) en Thais bier (9 miljoen liter).

LEES OOK: De meest gehoorde klacht over Heineken is dat het bier naar wiet ruikt – dit is de reden