Door heel Nederland en daarbuiten zijn er donderdagavond problemen geweest problemen met pinbetalingen.

Door een storing was het in veel gevallen onmogelijk om af te rekenen met bankpassen die werken met het Maestro-systeem van MasterCard, aldus een woordvoerder van Betaalvereniging Nederland.

De meeste Nederlandse banken, waaronder ING, ABN Amro en Rabobank, geven Maestro-passen uit. Mensen met een pinpas van het concurrerende V Pay van Visa ondervonden geen problemen, aldus de Betaalvereniging, waar onder meer banken en betaalinstellingen lid van zijn.

Ook vakantiegangers die in het buitenland probeerden te betalen met hun pinpas konden last hebben van de storing. “Dit raakt ook gebruikers buiten Nederland”, aldus de woordvoerder.

‘Doffe ellende’

De grote pinstoring zorgde voor lange rijen bij pinautomaten. Op sociale media zijn foto’s te zien van mensen die massaal bij de pinautomaten geld willen opnemen.

Een pomphouder in Hoogeveen laat weten dat hij “morgen achter zijn centjes aan moet”, omdat automobilisten hun tank hebben volgegooid, maar vervolgens niet kunnen betalen.

Op Twitter lieten mensen weten dat de pinstoring ook het concert van Eminem trof dat donderdagavond in het Goffertpark in Nijmegen wordt gehouden. Wie geen cash op zak heeft kan er geen munten kopen. “Redelijke doffe ellende bij Eminem in het Goffertpark. Hoera voor cashmoney deze dag”, aldus een van de bezoekers.

Mastercard: probleem opgelost

Volgens Mastercard waren de problemen met pintransacties rond 20.30 uur voorbij. Het Amerikaanse bedrijf meldt op Twitter dat “de situatie is opgelost”. “De transacties werken nu normaal.”

In de tweet staat dat “er mogelijk wat problemen zijn geweest in het verwerken van een beperkt aantal transacties”.

Betaalvereniging Nederland beschouwt het als een grote storing. De organisatie bevestigt dat de problemen met de Maestro-passen van Mastercard inmiddels voorbij zijn. In totaal duurde de storing zo’n anderhalf uur, van omstreeks 19.00 uur tot 20.30 uur.

“Ik kon zelf net ook gewoon pinnen met mijn eigen pasje”, zegt de woordvoerder van de Betaalvereniging. Volgen hem trof de storing ook niet iedereen met een Maestro-pas. “Sommigen konden wel gewoon met pin betalen.”

De oorzaak van de pinstoring is nog onduidelijk. “De eerste prioriteit lag bij het oplossen”, zegt de woordvoerder.

Winkeliers de dupe

Volgens Detailhandel Nederland zijn veel ondernemers gedupeerd door de pinstoring. “Het was in veel plaatsen tenslotte koopavond. Bedenk dat in Nederland zo’n 1 miljoen pinbetalingen per uur gedaan worden”, reageert de organisatie van winkeliers.

Detailhandel Nederland kondigt aan de storing samen met Betaalvereniging Nederland te gaan onderzoeken. “Het is in het belang van ondernemers en klanten dat zulke storingen zo goed mogelijk gepareerd worden”, aldus de organisatie, die het “uitermate vervelend” noemt voor ondernemers en hun klanten.