• Nu de spaarrentes in Nederland weer een beetje aan het stijgen zijn, is het interessant om te kijken naar wat er met de opbrengsten uit spaargeld gedaan kan worden.
  • Als je een ton spaargeld op de bank hebt staan, dan zou je daar theoretisch zo’n 200 tot 250 euro per maand aan rente over kunnen vangen.
  • Dit geld zou je kunnen gebruiken om de kosten van een private leaseauto gedeeltelijk te bekostigen. We zetten enkele opties op een rij.
  • Lees ook: Je huidige auto laten ombouwen naar een elektrisch model: dat kost al gauw €15.000 tot €30.000

Spaarrentes zijn nog altijd fors lager dan de inflatie in Nederland, maar de laatste maanden is wel sprake van een stijgende lijn. Vooral uitdagers van de grootbanken bieden inmiddels rentes die boven de 2 procent uitkomen en als je spaargeld wat langer vastzet kun je zelfs iets meer dan 3 procent rente krijgen.

Wie een ton op de bank heeft staan, kan in principe weer enkele duizenden euro’s per jaar aan zijn of haar spaargeld overhouden. “Met een ton kun je een aantal leuke dingen doen. Een wereldreis maken, een vakantiehuisje aanschaffen, een zwembad aanleggen. Je kunt echter ook de inkomsten uit sparen voor je laten werken”, geeft Reinout de Jong van bank.nl aan, een onafhankelijk platform dat financiële producten van banken vergelijkt.

De Jong wijst erop dat je met maandelijkse spaarinkomsten van tussen de circa 200 euro en 250 euro bijvoorbeeld een flink deel van de kosten van een private leasecontract kunt afdekken.

Business Insider nam de proef op de som en bekeek een aantal private lease-modellen die je met de inzet van spaaropbrengsten voor de ‘halve prijs’ kunt krijgen.

We gaan hierbij uit van een leasetermijn van 48 maanden en een maximum van 15.000 kilometer per jaar, daarmee blijft het gemiddelde kilometrage van de Nederlandse automobilist afgedekt.

De eventuele subsidie op nieuwe elektrische auto's laten we tevens buiten beeld. Dit kan namelijk een een vertekend beeld geven aangezien deze subsidiepot leeg raakt en de prijzen hierdoor weer veranderen.

Private lease deels bekostigen met rente van spaargeld

Een leasetermijn van 4 jaar kun je in principe afdekken met een 4-jarig spaardeposito, waarbij je momenteel verzekerd kunt zijn van een spaarrente tussen de pakweg 2,5 procent en 3,3 procent per jaar. Per maand komt dit neer op een opbrengst tussen de 208 euro en 275 euro.

Een factor om rekening mee te houden is nog wel de vermogensbelasting in box 3 voor sparen en beleggen. Daarvoor geldt in 2023 een vrijstelling van 57.000 euro per persoon. De belasting op spaargeld is momenteel erg laag en komt bij een ton spaargeld omgerekend neer op een paar euro per maand. Maar wellicht wordt dit in de komende jaren wat meer, door de stijging van spaarrentes. Dit zou dan bijvoorbeeld op maandbasis kunnen oplopen naar zo'n 15 euro.

Business Insider heeft 7 modellen voor private lease uitgezocht tegen maandbedragen van tussen de 360 euro en 550 euro. Die kun je krijgen voor om en nabij de 'halve prijs', als je een ton spaargeld een paar jaar op een spaardeposito zet. Kijk zelf.

Private lease voor helft van de prijs: zo kun je spaarrente nuttig inzetten

LEES OOK: Dit is de meest populaire Chinese elektrische auto in Nederland in 2023: we reden een week in de BYD ATTO 3 om uit te vinden waarom