Prinsjesdag staat natuurlijk in het teken van de miljoenennota, maar traditioneel kijken we ook uit naar de outfits van politici, en dan vooral de hoeden. Vaak wordt de derde dinsdag van september aangegrepen om politieke statements te maken.

Soms liggen die er zo dik bovenop dat je ze niet kunt missen, bekijk verderop de outfit van fractieleider van de Partij voor de Dieren Esther Ouwehand maar eens. Andere keren zijn ze subtieler en heb je wat meer informatie nodig om een eventuele boodschap te kunnen ontdekken.

Business Insider bespreekt vijf Prinsjesdag-outfits van 2023, veelal met hoed.

Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD): hoed van Oekraïense ontwerper Ruslan Baginsky, hoedenmaker van Beyoncé

Foto: ANP/Phil Nijhuis
Foto: ANP/Phil Nijhuis

De hoeden van de Oekraïense ontwerper Ruslan Baginskiy blijken geschikt voor uiteenlopende gelegenheden: de Renaissance World Tour van superster Beyoncé en de hoedjesparade op Prinsjesdag 2023. Demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD) koos voor een groene fedora van stro van deze ontwerper.

Wellicht niet alleen vanwege de stijl, maar ook om haar steun voor Oekraïne in de oorlog met Rusland uit te dragen. "Zijn creativiteit en kracht, net als van zoveel andere Oekraïners, is een ware inspiratiebron", zegt ze op Instagram over Baginskiy. Ook het model fedora kan van betekenis zijn, aangezien de hoed symbool was van de vrouwenrechtenbeweging.

De fedora-hoed van Baginsky is verkrijgbaar in een simpele versie voor 320 dollar en een uitgebreidere variant van 400 dollar met meer details en een chain strap. We zien bij Yeşilgöz-Zegerius wel de details maar niet de gouden chain strap, mogelijk werd die wat te veel in combinatie met het opvallende collier en haar glanzende jumpsuit.

Caroline van der Plas (BBB): toch een hoed, ook voor buiten Prinsjesdag

Foto: ANP/Jeroen Jumelet
Foto: ANP/Jeroen Jumelet

Vorig jaar had BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas zich voorgenomen om geen hoed meer te dragen op Prinsjesdag, want de vorige keer was haar haar "plat gegaan". Maar ze heeft nu "een hele mooie hoed", vindt ze zelf, die ze ook buiten Prinsjesdag zal dragen. "Dat deed ik met het strooien hoedje [van vorig jaar, red.] natuurlijk niet", zei ze tegen RTV Oost terwijl ze in de make-up zat bij leerlingen van het mbo.

Van der Plas koos voor een simpele zwarte hoed met een gifgroene band om de kroon (het bovenste deel van de hoed) die past bij enkele andere groene accessoires. De band bevat details die we op de foto niet heel goed kunnen zien, maar het gaat om speldjes die allerlei 'burgers vertegenwoordigen', waaronder de Armeense gemeenschap, Indische Nederlanders en Iraanse vrouwen. Misschien wil Van der Plas hiermee duidelijk maken dat BoerBurgerBeweging er niet alleen voor boeren is.

De rest van haar outfit is zwart en ziet er comfortabel uit, zeker met de Dr. Martens(-achtige) stappers eronder. Nouveau vindt dat de BBB-leider wat vroeg richting Halloween gaat.

Sylvana Simons (BIJ1): haar als hoed

Foto: ANP/Lex van Lieshout
Foto: ANP/Lex van Lieshout

Sylvana Simons van eenmansfractie BIJ1 draagt geen hoed, maar heeft haar vlechten zo op haar hoofd gedrapeerd dat ze een soort pillbox lijkt te dragen, het model dat onderdeel is van veel stewardessenuniformen en van een van de signature looks van wijlen Jackie Onassis, voormalig first lady en mode-icoon.

Wellicht maakt Simons, die gaat stoppen als Kamerlid maar wel lid blijft van de partij, hiermee een statement. Al kunnen we dat niet met zekerheid zeggen.

Black hair kent een lange geschiedenis waarin de manier van dragen een teken van activisme en emancipatie kon zijn, bijvoorbeeld in de 'Black is Beautiful'-beweging in de jaren zestig of in de 17e eeuw toen tot slaaf gemaakten in Colombia hun vlechtenpatroon gebruikten om te communiceren en zo te ontsnappen.

Tegelijk mocht black hair er vaak niet zijn in een witte samenleving. Californië heeft sinds 2019 een wet die discriminatie op basis van natuurlijk haar verbiedt. Mensen gingen hun kroeshaar en krullen stijlen of droegen pruiken om aan de norm te voldoen.

Door haar vlechten te dragen als hoed, brengt Simons haar haar naar de voorgrond. "Don't touch my crown. They say the vision I've found", zong Solange, het zusje van Beyoncé, al in haar hit 'Don't touch my hair'.

Esther Ouwehand (PvdD): geen dolken, maar drogredenen

Foto: ANP/Lex van Lieshout
Foto: ANP/Lex van Lieshout

De Partij voor de Dieren staat erom bekend statements te maken op Prinsjesdag met uitbundige outfits en bijbehorende hoed.

PvdD-fractievoorzitter Esther Ouwehand had een paar jaar geleden nog een boomstam op haar hoofd, maar verscheen dit jaar zonder hoed. Ze koos voor een knalroze overall, die doet denken aan de Barbie-film, met daarop de smoesjes die de agrolobby volgens de partij gebruikt om maar geen werk te maken van natuurbescherming en dierenwelzijn. Drogredenen dus, en geen pak met dolken in haar rug, zoals Arjan Lubach voorspelde omdat Ouwehand net een machtsstrijd met het voormalig PvdD-bestuur heeft overleefd.

Hoewel het laatste woord daarover mogelijk nog niet is gezegd. NRC publiceerde deze week een artikel waarin 18 mensen in en rond de partij hun verhaal doen over de donkere kant van Ouwehand.

Fleur Agema (PVV): 'jagershoed' met fazantenveer

Een opvallende verschijning tussen de politici is PVV-Kamerlid Fleur Agema die dit jaar koos voor een glanzende turquoise jurk met een soort jagershoed in dezelfde kleur, compleet met fazantenveer. Volgens verslaggever Pim Sedee van De Telegraaf gaat het om een exclusieve hoed van ontwerper Berry Rutjes.

LEES OOK: Het koffertje op Prinsjesdag is er niet altijd geweest – dit is het verhaal achter de traditie