De Amerikaanse sterartiest Prince is overleden door een per ongeluk genomen overdosis van de zware pijnstiller fentanyl. Dat heeft de forensisch patholoog-anatoom die het onderzoek naar de doodsoorzaak leidde donderdag bekendgemaakt.

Fentanyl is een synthetisch opiaat dat wordt gebruikt om pijn te bestrijden maar dat ook als erg riskant en verslavend te boek staat. Het gevaar van overdosering is groot. In het medisch rapport staat dat Prince zich het middel, sterker dan morfine, zelf heeft toegediend. Zijn overlijden was een gevolg van “fentanyl-vergiftiging” door onvoorzichtigheid.

Prince Rogers Nelson, zoals zijn volledige naam luidde, kreeg pijnstillers voorgeschreven. Dat bleek uit de recepten die in zijn huis werd gevonden en na meldingen dat de artiest verslaafd was aan deze pillen. Hij had al een afspraak staan met een arts die is gespecialiseerd is in de behandeling van patiënten die afhankelijk zijn van drugs.

Vermogen Prince

De zanger en multi-instrumentalist werd op 21 april levenloos aangetroffen in een lift van zijn verblijf en studio in Chanhassen, Minnesota. Hij was 57 jaar oud.

Prince had geen testament. De rechter moet bepalen wat er met zijn nalatenschap gaat gebeuren. Die is vele miljoenen waard, onder meer door de royalties van ruim dertig albums en hits als ‘Purple Rain’ en ‘When Doves Cry’.

Zijn vermogen wordt op zo’n 300 miljoen dollar geschat. Daarmee past hij bij een select gezelschap van topverdieners in de popwereld.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl