De verkoopprijzen van kantoren daalt al vier kwartalen op rij, iets wat sinds 2015 niet meer is voorgekomen. Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend op basis van nieuwe cijfers.

Volgens CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen komt dit mogelijk doordat Nederlanders relatief veel thuiswerken.

De prijzen van kantoren waren in januari, februari en maart ruim 2 procent lager dan in diezelfde periode een jaar eerder. Nederland telt nog 94.000 kantoorgebouwen, tegenover ruim 97.500 in 2015.

In de onderstaande grafiek van het CBS is de gemiddelde prijsontwikkeling van verschillende soorten commercieel vastgoed weergegeven. De prijzen zijn geïndexeerd waarbij de prijs in 2015 op 100 is gesteld.

Je ziet dat verschillende soorten vastgoed na de langdurige waardedaling tussen 2008 en 2015, vanaf 2016 weer zijn opgekrabbeld. Recent daalt de waarde van kantoorvastgoed (rode lijn rechtsboven), terwijl bijvoorbeeld de waarde van winkelpanden nog steeds stijgt.

Kantoorpanden krijgen vaker andere bestemming

De voorraad kantoorpanden neemt al jaren af, zegt Van Mulligen. Veel kantoren krijgen een andere bestemming, zoals wonen, of worden gesloopt, wat wijst op een verminderde vraag naar kantoren. Tegelijkertijd blijft de dienstensector groeien. "Ik weet niet of dit betekent dat het kantoorpand ten dode is opgeschreven", concludeert de hoofdeconoom over de toch aanhoudende daling van de vraag.

Ook de verkoopprijzen van huurwoningen stijgen al twee kwartalen niet meer, nadat ze sinds het eerste kwartaal van 2022 al waren afgevlakt. Daarbij kan een rol spelen dat er vooral behoefte is aan betaalbare huurwoningen en dat huurwoningen minder aantrekkelijk zijn voor beleggers door nieuwe wet- en regelgeving. "Dat zal de waarde van huurwoningen ook drukken", aldus Van Mulligen.

Bij industrie- en winkelpanden is in het eerste kwartaal wel een stijgende trend te zien. Distributiecentra, loodsen en andere panden voor de opslag van goederen kostten in de eerste drie maanden zo'n 5 procent meer dan een jaar eerder. Winkelpanden waren in het eerste kwartaal eveneens bijna 5 procent duurder.

LEES OOK: Winkelleegstand neemt toe: 433.000 vierkante meter ongebruikt in eerste kwartaal van 2024