• De energiemarkt is en rep en roer. Dat is ook goed te zien bij de variatie in de tarieven van standaardcontracten voor stroom en gas.
  • Maar hoe groot zijn de verschillen in de energietarieven bij de start van 2022? En is het voordeliger om prijzen van stroom en gas voor 1 jaar vast te zetten, of juist niet?
  • Bekijk wat je kunt besparen op je energierekening.
  • Lees ook: Dit verbruik je aan gas met koken, douchen en de verwarming – en zoveel kun je besparen

Het is zelden zo onrustig geweest op de energiemarkt. Met ongekende prijsstijgingen van gas en stroom op groothandelsmarkten, is de onzekerheid over inkoopprijzen voor energieleveranciers enorm. Dat levert ook grote verschillen op in de onderlinge prijzen.

Voor Business Insider heeft financiële vergelijker Pricewise een overzicht gemaakt van de variatie van stroom en gasprijzen bij verschillende aanbieders. Hierbij ligt de focus op variabele prijzen – die doorgaans per 1 januari en per 1 juli worden aangepast – en contracten waarbij de prijs voor 1 jaar vaststaat.

Het gaat om prijzen van zogenoemde standaard ‘modelcontracten’. Wie van energieleverancier wisselt krijgt normaal gesproken een welkomstkorting, waardoor het doorgaans voordeliger is om met dergelijke aanbiedingen te werken, vergeleken met de keuze voor een standaardcontract.

Maar omdat de markt zo onrustig is de afgelopen maanden, weigerden veel energieleveranciers om met speciale aanbiedingen te werken. Pricewise geeft aan dat er momenteel weer sprake is van enige normalisatie.

Toch is het interessant om te kijken hoe groot de variatie is bij de 'kale' standaardcontracten. We beginnen hierbij met de variabele gasprijzen en de gasprijzen voor 1 jaar vast.

Gasprijzen: variabel en 1 jaar vast

In de onderstaande tabel is te zien dat de gemiddelde 'kale' variabele gasprijs tussen medio 2021 en januari dit jaar is gestegen van 0,27 euro per kuub naar 1,43 euro per kuub. In een halfjaar tijd is de gemiddelde prijs dus ruim 5 keer zo hoog geworden.

Bij die 1,43 euro per kuub moet je nog 54 cent aan energiebelasting en de milieubelasting ODE optellen, plus de btw van 21 procent, om tot de prijs per kuub inclusief belastingen te komen.

Opvallend is de enorme variëteit aan prijzen voor standaard variabele contracten, uiteenlopend van 0,65 euro per kuub tot 1,85 euro per kuub.

Kijk je naar de 1-jarige contracten van gas dan ligt de gemiddelde prijs met 1,19 euro per kuub in januari 2022 lager dan bij de variabele prijzen. Ook zijn de verschillen tussen aanbieders bij 1-jarige gascontracten iets minder extreem, variërend van 0,95 euro per kuub tot 1,70 euro per kuub. Dat is te zien in onderstaande tabel.

Stroomprijzen: variabel en 1 jaar vast

Door naar de stroomprijzen. Ook hier kijken we naar de kale prijzen exclusief belastingen. Bij de variabele tarieven ligt het gemiddelde in januari 2022 op 0,39 euro per kWh. En dat is, net als bij de variabele gasprijs, ruim vijf keer zo hoog als een half jaar eerder.

Bij een kale stroomprijs van 0,39 euro per kWh moet je nog nog 8 cent aan energiebelasting en de milieubelasting ODE optellen, plus de btw van 21 procent, om tot de prijs inclusief belastingen te komen.

Ook hier zien we enorme verschillen tussen aanbieders. De variabele tarieven voor stroom lopen bij de start van 2022 uiteen van 0,13 euro per kWh tot 0,63 euro per kWh.

Het beeld voor de 1-jarige contracten bij stroom ziet er als volgt uit.

Voor 1 jaar vast bedraagt de gemiddelde 'kale' stroomprijs 0,33 euro per kWh, met een variatie tussen de 0,24 euro en 0,41 euro.

Energierekening: 1 jaar vastzetten prijzen stroom en gas gemiddeld goedkoper

Per saldo is het inmiddels dus zo dat de gemiddelde tarieven voor 1 jaar vast weer duidelijk lager liggen dan de gemiddelde variabele tarieven, zowel bij stroom als bij gas. Bij stroom gaat het om een verschil van bijna 7 cent per kWh en bij gas om 24 cent per kuub.

Reken je dit verder door, dan kom je op jaarbasis bij een verbruik van 3.500 kWh stroom en 1.500 kuub gas uit op een verschil van ruim 600 euro in het voordeel van de 1-jarige contracten. "En dan is er nog geen rekening gehouden met een eventuele cashback, die dit voordeel nog zou kunnen vergroten", geeft directeur Hans de Kok van Pricewise aan.

Al past daar wel een belangrijke kanttekening bij. Gelet op de onzekere energiemarkt passen energieleveranciers hun tarieven voor 1-jaarscontracten snel aan. Als er de komende periode weer een prijspiek komt op de groothandelsmarkt, kan het zomaar zijn dat de prijzen van 1-jaarscontracten oplopen.

Verder kunnen individuele situaties en contracten verschillen. Het is dus altijd goed om scherp te kijken naar je huidige tarieven en hoe die zich verhouden tot de tarieven in de markt, om een afweging te kunnen maken over wat voordelig is.

LEES OOK: Hybride warmtepomp populair door hoge gasprijs: dit moet je weten over kosten, subsidie en jaarlijkse besparing op je energierekening