Prijzen van appartementen stijgen al jaren harder dan die van andere woningtypen. Maar in het derde kwartaal van dit jaar was dat even anders.

Prijzen van tussenwoningen zijn met een plus van 8,8 procent in het derde kwartaal net wat harder geklommen dan de prijzen van appartementen, aldus het CBS.

In september klom de gemiddelde huizenprijs met 8,6 procent.

De afgelopen vijf jaar stegen prijzen van appartementen relatief hard vergeleken met andere woningtypen. Maar in het derde kwartaal van dit jaar was dat even anders.

Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde woningmarktcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Prijzen van tussenwoningen stegen het afgelopen kwartaal met 8,8 procent vergeleken met een jaar eerder. Dat is een fractie meer dan de prijsstijging van appartementen, die op 8,3 procent lag.

Ook hoekwoningen stegen met een plus van 8,5 procent in het derde kwartaal net iets harder dan appartementen. De minst sterke stijging was te zien bij vrijstaande woningen, die gemiddeld 7,1 procent meer waard werden.

Lees ook op Business Insider

In onderstaande grafiek is te zien dat in de afgelopen vijf jaar appartementen steevast het sterkst in prijs stegen. De lichtgroene balk toont de prijsstijging van appartementen.

De populariteit van verschillende woningtypen heeft onder meer te maken met demografische ontwikkelingen.

Voor appartementen geldt bijvoorbeeld dat die structureel in trek zijn bij oudere generaties, die aan het eind van hun wooncarrière een rijtjeshuis of een vrijstaande woning liever verruilen voor een appartement.

Lees ook: Dit zijn de goedkoopste en duurste huizen per provincie – van €50.000 tot €15.750.000

Huizenprijs in september bijna 9 procent hoger

Voor de maand september meldt het CBS dat de gemiddelde prijs van bestaande koopwoningen met 8,6 procent is geklommen vergeleken met een jaar eerder. Dat betekende de grootste prijsstijging in ruim anderhalf jaar.

De gemiddelde verkoopprijs lag in september op 345.443 euro. Dat is meer dan 9.000 euro hoger dan in augustus.

Ook steeg het aantal transacties flink. Er werden vorige maand 20.601 woningtransacties geregistreerd, 12,5 procent meer dan een jaar terug.

In de eerste negen maanden van dit jaar zijn 168.708 woningen gewisseld van eigenaar, ruim 6 procent meer dan in dezelfde periode van vorig jaar.

Afgelopen week maakte makelaarsclub NVM bekend dat woningprijzen in het derde kwartaal van dit jaar liefst 11,6 procent zijn gestegen vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Het CBS wijst erop dat er meetverschillen zijn tussen de manier waarop de NVM huizenprijzen registreert en de wijze waarop het statistiekbureau dat doet.

“De cijfers van de NVM zijn gebaseerd op de koopovereenkomsten van door NVM-makelaars verkochte woningen. Het CBS en het Kadaster meten de prijsontwikkeling meten van alle bestaande koopwoningen in Nederland en maken gebruik de koopakten die bij het Kadaster worden geregistreerd”, aldus het statistiekbureau.

Anders gezegd: de cijfers van de NVM hebben een meer vooruitblikkend karakter en registreren via koopovereenkomsten de prijsontwikkeling van transacties die pas enkele weken later in koopakten worden vastgelegd.

LEES OOK: Dit doet de huizenprijs bij jou in de buurt – vooral buiten de Randstad stijgen prijzen bizar hard