Kaartjes voor pretparken of dierentuinen zijn dit seizoen 2,5 procent duurder dan vorig jaar, zo blijkt uit een onderzoek van ticketvergelijker Tikata. Maar wie vooraf slim shopt, kan tientallen euro’s besparen.

Een gemiddeld gezin van vier personen is voor een dagje naar een pretpark of dierentuin gemiddeld 90,53 euro kwijt. Dat is ruim 2,5 procent meer dan in 2017. Daar komen zaken als de parkeerkosten en drankjes en hapjes in het park nog bij.

Maar wie voor vertrek internet afzoekt naar een leuke kortingsactie is juist voordeliger uit. Met de beste deal kun je gemiddeld bijna 20 euro besparen op de tickets. Ditzelfde gezin moet dan 70,86 euro betalen: ruim 2 euro minder dan in 2017. Dit levert dus ruim 22 procent online voordeel op.

Zegeltjes zijn nóg lucratiever

Nóg lucratiever zijn programma’s met spaarpunten of bonnetjes, zoals de actie Eurosparen van zuivelfabrikant Campina. Wie hieraan meedoet kan 34 procent besparen op de ticketprijs en betaalt gemiddeld 59,72 euro. Dat is ruim 30 euro goedkoper dan dan een kaartje aan de kassa.

Tikata is hierbij uitgegaan van een gemiddelde set spaarpunten. Fanatiekelingen met een onbeperkt aantal spaarpunten, bonnetjes en Air Miles (in de onderstaande grafiek aangeduid als ‘max’) kunnen ruim 50 euro besparen op een dagje uit met het hele gezin. De entreeprijs wordt daarmee ruim gehalveerd.

(Klik voor uitvergroting)

Meer dan de helft van de parken (20 stuks) hebben dit jaar hun toegangsprijs verhoogd. Bij vier parken ben je voordeliger uit. Bij de overige parken is een kaartje nog even duur als vorig jaar. In het onderzoek heeft Tikata 35 populaire parken in Nederland, België en Duitsland onder de loep genomen, waaronder de Efteling, Slagharen, Duinrell, de Apenheul, Beekse Bergen, Madurodam, Phantasialand en Walibi Holland.

Phantasia te duur

De prijsvergelijker heeft verder aan ruim 400 Nederlanders gevraagd om hun mening over de toegangsprijzen van de elf populairste parken. Hieruit bleek dat bezoekers de tickets gemiddeld 31 procent te duur vinden.

Phantasialand (47,50 euro per persoon) wordt het duurst gevonden qua prijs-kwaliteitverhouding. Een kaartje voor de Rotterdamse dierentuin Blijdorp komt het meest overeen met de prijs die de geïnterviewden redelijk vinden, maar dit wordt nog altijd 22 procent te duur g19evonden.

LEES OOK: Dagje pretpark: hoe verzeker ik mijn spullen?