Een uitstapje naar een pretpark is al duur, maar wordt extra prijzig als jouw bagage wordt gestolen of beschadigd raakt. Een inboedel- of doorlopende reisverzekering biedt meestal geen dekking. Hoe kun je jouw kostbaarheden onderweg toch goed verzekeren?

Je bril valt van je neus tijdens een ritje in de achtbaan, je smartphone wordt gestolen als je in de rij staat voor een ijsje of een doodshoofdaapje in de Apenheul grist je filmcamera uit je handen. Een dagje uit met het gezin is al een kostbare aangelegenheid, maar kan een extra dure grap worden na één moment van onoplettendheid.

Betaalde overnachting

Wie denkt met een doorlopende reisverzekering gedekt te zijn tegen diefstal, verlies of beschadiging van bagage, komt bedrogen uit. Deze polissen keren alleen uit als sprake is van een vooraf geboekte, betaalde overnachting. Breng je een nachtje door in het Eftelinghotel of in een huisje op Vakantiepark Slagharen, dan zit je dus goed. Maar bij een dagtocht vis je helaas achter het net.

Ook aan een inboedelverzekering heb je meestal niets, want de meeste polissen verzekeren alleen spullen in jouw huis.

Een mogelijk alternatief is een kostbaarheden- laptop- of smartphoneverzekering. Een nadeel hiervan is echter dat deze alleen specifieke producten verzekert, zoals sieraden of een smartphone. Voor schade aan bijvoorbeeld je zonnebril of filmcamera kun je bij deze polis niet terecht.

Buitenshuisdekking

Wil je toch een complete dekking, dan biedt een zogeheten buitenshuisdekking bij jouw inboedelverzekering uitkomst. Deze wordt meestal aangeboden als aanvullende verzekering en verzekert alle waardevolle spullen die je meeneemt als je op pad gaat.

Er bestaan ook inboedelverzekeringen waar spullen buiten de deur automatisch verzekerd zijn, maar de dekking is dan meestal beperkter dan bij aanvullende verzekeringen. Zo keert  InShared alleen uit voor bezittingen die je bij je draagt, in bijvoorbeeld je broekzak of handtas. Ook zijn tablets, camera's en laptops van dekking uitgesloten.

Wil je een verzekering met buitenshuisdekking afsluiten, dan is het verstandig diverse polissen met elkaar te vergelijken. Een analyse van het aanbod brengt namelijk grote verschillen aan het licht.

Mp3-speler

Een belangrijk punt om op te letten is natuurlijk de dekking. Deze is bij de ene verzekeraar een stuk uitgebreider dan bij de andere. Kleding, (zonne)brillen, mp3-spelers, kinderwagens, sportartikelen en fietsen zijn niet overal verzekerd. Ook vergoeden veel partijen alleen spullen die beschadigd of gestolen zijn. Bij verlies kom je niet voor een vergoeding in aanmerking. Maar er zijn verzekeraars die ook bij vermissing van spullen de portemonnee trekken. De meeste polissen verzekeren overigens alleen spullen en geen geld.

Maximale dekking

Ook de maximale dekking loopt flink uiteen. Sommige verzekeraars hanteren uniforme bedragen; andere maken onderscheid tussen productcategorieën.

De bedragen die in de polisvoorwaarden worden genoemd, verschillen enorm. De maximale vergoeding voor gestolen sieraden bijvoorbeeld loopt uiteen van circa 350 tot 2.500 euro. Wordt je smartphone gestolen, dan keert de ene verzekeraar 600 euro uit en de andere slechts 250 euro. Dat laatste bedrag is vaak onvoldoende om een nieuw toestel te kopen. De vergoeding voor een verloren kinderwagen loopt uiteen van 350 tot 750 euro. Het maximale bedrag dat je per gebeurtenis krijgt uitgekeerd varieert van 1.500 tot 7.500 euro.

Kijk dus voor je een verzekering afsluit of het verzekerde bedrag toereikend is. Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om tegen betaling een aanvullende dekking te regelen.

Dagwaarde

Bij oudere producten krijg je meestal alleen de dagwaarde uitgekeerd. Alleen verschilt de definitie van 'oud' per verzekeraar. Bij sommige polissen krijg je alleen voor spullen die jonger zijn dan een jaar de nieuwwaarde uitgekeerd; daarna geldt de dagwaarde. Het meest ruimhartig is Nationale-Nederlanden, die pas bij spullen die ouder zijn dan tien jaar de dagwaarde betaalt. Omdat de dagwaarde van smartphones en digitale camera's snel zakt, is ook dit een belangrijk selectiecriterium.

Voor diefstal van spullen uit een auto, geldt vaak een fors lagere dekking. Dit bedrag varieert van 250 tot 500 euro. Om voor uitkering in aanmerking te komen, moet je kunnen aantonen dat je de auto had afgesloten. Ook moeten er sporen van inbraak zijn. Sta je bij het stoplicht te wachten en trekt iemand de autodeur open om je tas weg te grissen, dan moet je de schade dus zelf betalen.
Ook als je spullen in het zicht lagen, vis je achter het net. Ohra keert alleen uit bij auto-inbraken die overdag plaatsvinden. Wordt je auto tussen 22 en 7 uur opengebroken, dan heb je pech.

Eigen risico

Bij schade moet je meestal een eigen risico betalen. Deze bedragen lopen uiteen van 50 tot 250 euro per schadegeval. Maar er zijn ook verzekeraars, zoals Interpolis, die zonder eigen risico werken.

Premie

Bij het afsluiten van een verzekering is een premie-vergelijking natuurlijk ook een must. Deze kosten variëren van 3 tot 9 euro per maand. Dat komt neer op circa 40 tot ruim 100 euro per jaar. Heb je weinig waardevolle bagage, dan is het de vraag of deze verzekering wel loont.

Daarnaast moet je vóór het afsluiten van een verzekering altijd de kosten afzetten tegen de geboden dekking. Stel jezelf de vraag of deze wel met elkaar in verhouding staan. Verzekeren doe je immers alleen voor kosten die je moeilijk kunt dragen.

Lees ook:
Deze verzekeringen zijn zonde van het geld
Inboedelverzekering: wees alert op onderdekking

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl