De Amerikaanse president Donald Trump is in Londen voor een driedaags staatsbezoek. Voorafgaand was er gescheld over en weer tussen hem en burgemeester Sadiq Khan van Londen. Khan had Trump vergeleken met een aantal fascistische leiders uit de 20ste eeuw en de president reageerde daarop door de burgemeester op zijn favoriete medium Twitter een ‘domme loser’ te noemen.

Khan had zondag in de Britse krant The Observer geschreven: “President Donald Trump is een van de duidelijkste voorbeelden van een toenemende wereldwijde dreiging. Extreem-rechts is overal in opkomst en bedreigt onze met veel strijd verworven rechten en vrijheden en de waarden die onze liberale, democratische samenlevingen al meer dan 70 jaar definiëren.”

Dat kon Trump niet over zijn kant laten gaan en in het vliegveld op weg naar Groot-Brittannië stelde hij op Twitter dat Khan een “stone cold loser” is en het ”verschrikkelijk slecht” doet als burgemeester van Londen.

Maar inmiddels is Trump met alle egards ontvangen op Buckingham Palace en heeft hij koningin Elizabeth en prins Charles hartelijk de hand geschud.

Lees ook op Business Insider

Lees en bekijk hieronder hoe het bezoek van Trump tot nu toe is verlopen:


President Donald Trump en zijn vrouw Melania Trump kwamen aan op London Stansted Airport. In hun kielzog zijn ook dochter Ivanka en schoonzoon Jared Kushner meegereisd.

Trump


Donald en Melania Trump werden op het vliegveld welkom geheten door de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt.


In het kosmopolitische Londen van burgemeester Sadiq Khan zit lang niet iedereen te wachten op het staatsbezoek. De Britse hoofdstad vreest honderdduizenden betogers tegen het beleid en de stijl van de Amerikaanse president.


Het echtpaar Trump ging van London Stansted Airport met een helikopter naar de tuinen van Buckingham Palace.

Foto: EPA/SGT RANDALL RLC / BRITISH MINISTRY OF DEFENCE


Donald Trump inspecteerde samen met prins Charles de erewacht.


Koningin Elizabeth ontving het echtpaar op het bordes van haar paleis. Zij heeft op Lyndon B. Johnson na alle elf Amerikaanse presidenten ontmoet sinds haar troonsbestijging in 1952.


Intussen werd buiten Buckingham Palace gedemonstreerd tegen de komst van Trump.


Prins Charles en prinses Camilla trakteerden het paar op thee in hun vlak naast Buckingham Palace gelegen Clarence House.


Volgens Britse media is een privéonderhoud met Theresa May op het laatste moment van de agenda geschrapt. May kondigde anderhalve week geleden aan op 7 juni af te treden.


Het gezelschap ging ‘s middags van Buckingham Palace in colonne via The Mall naar Westminster Abbey.


Donald Trump maakt ook tijdens zijn staatsbezoek in Londen gebruik van ‘The Beast’, de officiële en extra beveiligde auto van Amerikaanse presidenten.


De Trumps kregen een rondleiding in Westminster Abbey van de deken.


‘s Avonds was er een staatsbanket op het paleis waar Trump en The First Lady samen met andere hoogwaardigheidsbekleders te gast waren bij de Britse koninklijke familie.

Trump benadrukte tijdens een toespraak de “onverbrekelijke band tussen beide landen”, terwijl koningin Elizabeth hem wees op het belang van internationale instituties die na de Tweede Wereldoorlog zijn opgebouwd: “Volkeren werken samen om een hard bevochten vrede te bewaren.”


Het bezoek van Trump wordt woensdag afgesloten met een bijeenkomst ter gelegenheid van D-Day in Portsmouth, waar premier May maar ook de Franse president Emmanuel Macron bij zullen zijn.

LEES OOK: Medewerkers van Donald Trump zijn beducht voor afmattende buitenlandse trips met de Air Force One: ‘Hij slaapt helemaal niet’