President Emmanuel Macron heeft een nieuwe eerste minister benoemd,  nadat premier Édouard Philippe en zijn regering zijn opgestapt.

De nieuwe premier Jean Castex voerde de regie over de versoepeling van de lockdown in Frankrijk. Daarvoor zat hij in het parlement en was hij burgemeester.

Het is aan Castex om een nieuwe regering samen die invulling moet geven aan milieu- en klimaathervormingen.

De Franse president Emmanuel Macron heeft Jean Castex benoemd tot de opvolger van de opgestapte eerste minister Édouard Philippe. De voormalig ambtenaar werd door insiders al getipt als mogelijke opvolger van Philippe, die vrijdag met zijn regering aftrad.

De 55-jarige Castex voerde de laatste tijd de regie over de versoepelingen van de Franse maatregelen tegen het nieuwe coronavirus. Hij zat eerder onder meer in het parlement van het departement Pyrénées-Orientales en dat van de regio Languedoc-Roussillon en was burgemeester.

Ook was hij voorzitter van het Nationaal Sportagentschap. Tot dit jaar was Castex lid van de centrumrechtse partij LR en daarvoor van de voorganger van die partij, de UMP.

Castex moet een nieuw kabinet gaan samenstellen. Dat moet onder meer invulling geven aan de milieu- en klimaathervormingen die Macron eerder deze week aankondigde.

Lees ook op Business Insider

Vrijdag werd bekend dat Édouard Philippe en zijn regering zijn afgetreden. Bronnen in regeringskringen zeggen dat hij niet terugkomt als premier in een volgend kabinet. Er werd al langere tijd over gespeculeerd dat Macron zijn kabinet ging herschikken.

Afgelopen zondag leed zijn partij LREM een pijnlijke nederlaag tijdens de Franse gemeenteraadsverkiezingen, waarbij de groene partij EELV een forse verkiezingswinst boekte. Macron maakte de dag daarop bekend snel werk te willen maken van klimaathervormingen, waarmee hij zijn stemmenverlies hoopt goed te maken.

LEES OOK: Zelfs Donald Trump overweegt mondkapje te dragen nu coronavirus weer hard toeslaat – maar Trump doet ook mee aan potentieel ‘superspreader event’