• De goede resultaten van PostNL aan het begin van dit jaar komen gedeeltelijk door de coronacrisis.
  • Het bedrijf profiteert van de opkomst van online winkelen, die versterkt wordt door de coronarestricties.
  • PostNL vindt het lastig te voorspellen hoe de pakketbezorging zich ontwikkelt als de economie weer open gaat in de loop van de zomer.

De goede resultaten van PostNL aan het begin van dit jaar komen gedeeltelijk door de coronacrisis, waardoor er bijvoorbeeld veel meer online werd gewinkeld en er meer pakketten bezorgd moesten worden. Het bedrijf zegt in een handelsupdate dat een groot deel van die inkomsten eenmalig zullen zijn.

In totaal boekte PostNL een omzet van 962 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2021, een plus van 21 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

PostNL leverde in het eerste kwartaal van dit jaar een recordaantal 108 miljoen pakketten af. Die waren goed voor een omzet van 662 miljoen euro bij de divisie voor pakketbezorging. Dat was een jaar eerder 414 miljoen euro.

Zonder het corona-effect zou PostNL naar eigen zeggen ook meer pakketten hebben bezorgd. Maar de volumegroei zonder eenmalige effecten van bijna een kwart ligt fors lager dan de nu behaalde volumegroei van bijna 62 procent.

Ook postbezorgers hadden extra werk, geholpen door het postwerk voor de Tweede Kamerverkiezingen. Door de pandemie moesten niet alleen de stempassen worden bezorgd, maar stemden ook meer ouderen per post.

Ook de uitnodigingen voor een coronavaccinatie werden door het postbedrijf bij mensen thuis afgeleverd. Dat zorgde bij elkaar voor een omzet van 466 miljoen euro bij het onderdeel voor postbezorging, circa 70 miljoen euro meer dan een jaar eerder.

Effect heropening economie op pakjesbezorging lastig te voorspellen

PostNL boekte een operationele winst exclusief bijzonder posten (genormaliseerde ebit) van 130 miljoen euro in het eerste kwartaal van dit jaar. Het bedrijf denkt dat 42 miljoen euro daarvan gerelateerd is aan de coronacrisis. Als de situatie normaliseert zal deze winst niet terugkeren, verwacht het bedrijf. Evengoed was het begin van het jaar “zeer goed”, aldus topvrouw Herna Verhagen van PostNL.

Lees ook op Business Insider

PostNL herhaalde maandag de eerder uitgesproken prognose van een genormaliseerde operationele winst van minimaal 250 miljoen euro voor 2021.

Volgens het bedrijf blijft het lastig te voorspellen welke gevolgen de heropening van de economie heeft op de pakket-en postbezorging. “We gaan ervan uit dat circa 60 miljoen euro tot 70 miljoen euro van de verwachte genormaliseerde EBIT van ten minste 250 miljoen euro eenmalig is vanwege Covid-19. Dat eenmalige deel van het resultaat zal hoofdzakelijk in het eerste en tweede kwartaal van 2021 zichtbaar zijn.”

Beleggers reageerden maandag negatief op de cijfers en zetten het aandeel PostNL ruim 5 procent lager.

PostNL heeft meer mensen nodig

PostNL liet in maart nog weten zijn personeelsbestand verder te moeten uitbreiden om de druk aan te kunnen. Afgelopen jaar werden zo’n duizend nieuwe mensen aangenomen.

Ook in het eerste kwartaal dikte het personeelsbestand aan en de verwachting is, ondanks de aanstaande groeivertraging, dat er extra mensen nodig zullen blijven. Zo staat PostNL op het punt om in Nederland en België op korte termijn drie nieuwe distributiecentra te openen.

PostNL grijpt het moment ook aan om extra geld te investeren in verdere digitalisering. Van een deel van de investeringen merkt de consument niet direct iets.

In bepaalde regio’s voert het bedrijf al wel proeven uit met het achterlaten van pakketten, mochten mensen onverhoopt niet thuis zijn om deze in ontvangst te nemen. Daarvoor kan een klant een foto sturen van de plek waar het pakketje mag worden neergelegd. Dat is bijvoorbeeld in de carport of achter een trap.

LEES OOK: Zo transformeerde Herna Verhagen PostNL tot winnaar in coronatijd