PostNL verwacht beleggers vanaf volgend jaar weer dividend te kunnen betalen. Dankzij de overname van voormalig zusterbedrijf TNT door FedEx is de kapitaalpositie flink verstevigd, terwijl het bedrijf ruimte heeft om een verdere daling van de rente te kunnen doorstaan.

PostNL gaf eerder dit jaar al aan dat dividend over 2017 mogelijk zou zijn, als de overname van TNT dit jaar zou worden afgerond en de rente niet verder zou dalen. Sinds de afsplitsing van TNT in 2011 hebben beleggers nog geen dividend ontvangen, omdat PostNL kampte met een negatief eigen vermogen.

Het bedrijf heeft afgelopen maanden de gevolgen van de lage rente voor zijn pensioenfonds onder de loep genomen en ontdekte daarbij dat een verdere daling minder slecht zal uitpakken dan eerder gedacht.

“We zijn weerbaarder tegen de lage rente dan we dachten”, zei bestuursvoorzitter Herna Verhagen. Dat die situatie niet eerder werd onderkend, schreef ze toe aan de buitengewone situatie die door de ultralage rente is ontstaan. “We begeven ons op terrein dat ook op het gebied van accounting vrij nieuw is.”

Krimp brievenmarkt, groei pakketjes

PostNL meldde maandag verder dat zijn omzet vorig kwartaal is gestabiliseerd op 824 miljoen euro. De onderliggende operationele winst ging met ruim een kwart omlaag naar 47 miljoen euro. Onder de streep ontstond een nettowinst van 166 miljoen euro, tegen een verlies van 4 miljoen euro een jaar eerder. Die hoge winst komt onder meer door de verkoop van de aandelen TNT.

De postmarkt in Nederland kromp vorig kwartaal met 7,6 procent, waardoor de afname in het brievenverkeer voor heel 2016 op circa 9 procent kwam. Daar stond een groei van 16 procent op het gebied van pakketbezorging tegenover. Hier blijft PostNL profiteren van de groei van het winkelen via internet.

Kostenbesparingen

De buitenlandse activiteiten leverden PostNL op operationeel vlak afgelopen kwartaal winst noch verlies op, na een plus van 5 miljoen euro vorig jaar. Hier voorziet het bedrijf in de komende maanden echter herstel, stelde Verhagen. "Zowel in Duitsland als Italië kunnen we profiteren van kostenbesparingen en hebben we klanten gewonnen. Die gaan naar verwachting voor extra volume zorgen.''

PostNL hield vast aan zijn eerder uitgesproken winstverwachtingen voor 2016 en de periode tot 2020. Voor 2017 rekent het bedrijf op een onderliggende operationele winst van 230 tot 270 miljoen euro, tegen een verwachte plus van 220 à 260 miljoen euro dit jaar. In 2020 moet dit resultaat verder verbeteren tot tussen 285 en 355 miljoen euro.

PostNL beschikte eind juni over een netto kaspositie van 25 miljoen euro. Het eigen vermogen verbeterde met 17 miljoen euro tot 177 miljoen euro negatief.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl