De 130.000 dollar die Donald Trumps advocaat Michael Cohen aan pornoactrice Stormy Daniels heeft betaald, zou weleens als een onrechtmatige bijdrage aan de Trump-campagne gezien kunnen worden. Dit denkt Trevor Potter, de oud-voorzitter van de Federale Kiescommissie FEC.

Cohen gaf aanvankelijk toe Stormy Daniels, die eigenlijk Stephanie Clifford heet, uit eigen zak te hebben betaald om te voorkomen dat ze haar mond open zou doen over een affaire die ze in 2006 met Trump heeft gehad.

Volgens Cohen was de betaling, 11 dagen voor de aftrap van presidentsverkiezingen, een privé-transactie: volgens hem was de Trump-organisatie noch de Trumpcampagne erbij betrokken. Hij benadrukte ook dat hij nooit enige vergoeding voor het geld heeft ontvangen.

Potter echter zei zondag tijdens een gesprek in “60 Minutes” dat Cohens betaling mogelijk een overtreding vormt van de wet op het financieren van campagnes. En dat is weer interessant voor speciaal aanklager Robert Mueller die zijn zaak tegen de president almaar sterker ziet worden.

“De betaling vormt een enorme juridische puinhoop voor Trump, Cohen en iedereen die erbij betrokken is en die met de campagne van doen had”, aldus Potter.

Volgens Potter kan het 'zwijggeld' dat Cohen aan Daniels beschouwd worden als "betaling in natura door Cohen aan de Trumpcampagne, een betaling die ook nog eens 126.500 dollar boven het wettelijke maximum ligt".

Claimt Cohen dat hij de betaling heeft gedaan in naam van zijn vriend en cliënt Trump, dan kunnen Mueller en z'n onderzoekers de situatie definiëren als een "gecoördineerde, illegale, bijdrage van Cohen in natura met als doel de verkiezingen te beïnvloeden", aldus Potter die daaraan toevoegt dat het niet uitmaakt of Trump Cohen later wel of niet terugbetaalde.

"Een eventuele latere terugbetaling door de president verandert niets aan het feit dat de eerdere betaling boven het wettelijk maximum lag", aldus Potter.

Mueller kan Cohens "zwijggeld" prima gebruiken als breekijzer

Stormy Daniels

Foto: Stormy Daniels. Bron: Ethan Miller/Getty Images

De organisatie Common Cause diende in januari een klacht in en drong aan bij het ministerie van Justitie en speciaal aanklager Robert Mueller om te onderzoeken of Cohen met zijn bijdrage de wet op financiering van van campagnes overtrad.

Robert Mueller profiteert direct van de hele affaire, hij kan het zwijggeld als breekijzer gebruiken om van Cohen informatie los te krijgen over banden met Rusland.

 

Allan Smith en Sonam Sheth droegen bij aan artikel