De Duitse zusterpartijen CDU en CSU zijn het toch eens geworden over het Duitse migratiebeleid. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) gezegd. Hij liet ook weten dat hij aanblijft als minister.

Seehofer had zondag nog gedreigd op te stappen als minister. Zijn Beierse CSU lag in de clinch met de CDU van bondskanselier Angela Merkel over het Duitse migratievraagstuk.

Het opstappen van Seehofer zou mogelijk de val van de Duitse regeringscoalitie hebben ingeluid.

Seehofer zei dat hij asielzoekers wilde terugsturen aan de grens als zij al in een ander EU-land staan geregistreerd. De bondskanselier liet weten daar niets voor te voelen. Merkel vindt dat de migratieproblematiek in Europees verband moet worden aangepakt.

De CDU en CSU overlegden maandagavond urenlang om tot een compromis te komen. Seehofer zei dat dit is gelukt.

"Na lange intensieve discussies tussen de CDU en CSU hebben we een akkoord bereikt over hoe we in de toekomst illegale immigratie aan de grens tussen Duitsland en Oostenrijk kunnen voorkomen", zei Seehofer.

Volgens het akkoord worden in het grensgebied gesloten doorreiscentra voor asielzoekers ingericht. De asielaanvragen van de immigranten zouden met spoed worden behandeld. Een immigrant van wie de asielaanvraag is afgewezen, zal direct Duitsland worden uitgezet.