Er was een tijd waarin iedere professional, ongeacht zijn of haar branche, elke ochtend een pak aantrok.

Vandaag de dag zijn er zoveel verschillende interpretaties van formele kleding en business casual dat je er al snel té slordig of té overdressed uitziet als je je niet bewust bent van de omgeving.

Sylvie di Giusto, oprichter van Executive Image Consulting, werkt met leidinggevenden die hun voorkomen willen verbeteren in de hoop indruk te maken op hun klanten en bazen. In haar boek The Image of Leadership noemt ze de vijf dresscode-niveaus die ze gebruikt voor haar klanten.

Als je niet zeker weet welk niveau het meest geschikt is voor jouw werkomgeving, dan is de vuistregel: “Hoe meer je omgaat met het geld van een klant, hoe traditioneler en conservatiever je gekleed moet gaan”, zegt di Giusto.

Dat betekent bijvoorbeeld dat mensen in de financiële wereld, recht en de boekhouding zich wat formeler moeten kleden. Mensen in de creatieve industrie, zoals entertainment of reclame, kunnen zich flexibel aanpassen aan de casual niveaus.

Ben je lid van het bestuur of onderdeel van een bestuursvergadering, dan is bijpassende kleding (level vijf) het meest geschikt. Ongeacht de grootte van het bedrijf.

Hieronder vind je de vijf niveaus, samen met di Giusto's visie op kleding:


Basis casual:

Samantha Lee / Business Insider


Business casual:


Executive casual:


Traditionele zakelijke kleding:


Kleding voor in de bestuurskamer:

LEES OOK: Mark Rutte heeft vrijwel altijd dezelfde outfit aan – daar is wel een reden voor te bedenken

2018-03-17 13:37:50 AMSTERDAM - Minister-president en VVD-leider Mark Rutte voert op de Albert Cuyp campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen. ANP REMKO DE WAAL