De Poolse mededingingsautoriteit legt het Russische gasconcern Gazprom een boete op van ongeveer 6,5 miljard euro.

De boete wordt opgelegd in verband met het Nord Stream 2-project, een gaspijpleiding van Rusland via de Oostzee naar Duitsland.

Polen is tegen het project, omdat het marktverstorend zou werken, maar Nord Stream ligt vooral gevoelig vanwege de politieke invloed van Rusland op Duitsland.

De Poolse mededingingsautoriteit heeft een boete opgelegd aan het Russische staatsgasconcern Gazprom van meer dan 29 miljard zloty, omgerekend bijna 6,5 miljard euro, vanwege de bouw van de gaspijpleiding Nord Stream 2. Polen zegt dat Nord Stream 2 concurrentie en consumenten benadeelt.

Nord Stream 2 loopt vanuit Rusland naar Duitsland via de Oostzee. De boete komt van de Poolse kartelwaakhond UOKiK en bedraagt 10 procent van de jaarlijkse omzet van Gazprom. Dat is het maximale boetebedrag dat kan worden opgelegd.

Ook bedrijven die meebetalen aan de aanleg van Nord Stream 2, zoals Shell en Wintershall, hebben een boete ontvangen.

“De bouw van Nord Stream 2 is een duidelijke overtreding van de marktregels”, aldus het hoofd van UOKiK. Hij denkt dat door de pijpleiding de gasprijzen voor consumenten zullen stijgen, terwijl er ook risico’s zijn voor verstoring van de gaslevering.

Polen is al veel langer fel gekant tegen het project, omdat daardoor Europa te afhankelijk zou worden van Russisch aardgas en Moskou meer invloed krijgt. Die mening wordt gedeeld door de Amerikaanse regering die sancties heeft opgelegd aan bedrijven die betrokken zijn bij de aanleg van Nord Stream 2.

Duitsland verdedigt Russisch gasproject Nord Stream door dik en dun

De Duitse regering heeft het project jarenlang door dik en dun verdedigd, omdat het onderdeel is van de Duitse strategie voor de zogenoemde Energiewende. Duitsland heeft besloten volledig af te stappen van kernenergie en zet zwaar in op meer energie uit zon en wind. Ter aanvulling daarvan is echter energie uit fossiele brandstoffen als kolen en gas nodig. Nord Stream 2 past in dit plaatje.

Toen in september bleek dat de Russische oppositieleider Aleksej Navalny is vergiftigd, leek het erop of de Duitse regering een harder standpunt zou innemen tegenover Rusland.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas zei begin september in een interview met Bild am Sonntag niet te hopen dat de Russen Duitsland dwingen om het standpunt over Nord Stream 2 te veranderen.

Concrete stappen heeft Duitsland echter niet ondernomen, zodat het erop lijkt of het economische belang uiteindelijk toch prevaleert boven de bezorgdheid over politieke tegenstanders van de Russische president Vladimir Poetin.

LEES OOK: De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is volgens zijn Duitse artsen inderdaad vergiftigd – wie is deze felle tegenstander van Poetin?