• De Russische president Vladimir Poetin zegt dat een oude kaart bewijst dat Oekraïne geen echt land is.
  • Maar de kaart uit de 17e eeuw toont toch echt een gebied in Europa dat “Oekraïne” wordt genoemd.
  • Poetin gebruikt de theorie dat Oekraïne geen echt land zou zijn, als een van redenen om de Russische invasie van het land te rechtvaardigen.
  • Lees ook: Waarom Poetin oppermachtig blijft, ondanks falen in Oekraïne

De Russische president Vladimir Poetin heeft dinsdag een 17e-eeuwse kaart van Europa uit een archief laten halen om zijn claim dat Oekraïne geen echt land is, kracht bij te zetten. Poetin gebruikte het ‘excuus’ dat Oekraïne geen echt land is eerder om zijn invasie van het land te rechtvaardigen.

Maar de kaart bracht Poetin nog verder in de problemen: op het document wordt een deel van het Europese grondgebied namelijk duidelijk als “Oekraïne” aangemerkt.

In een ontmoeting met de voorzitter van het Russische constitutionele hof, Valery Zorkin, bogen de twee zich over een kaart die door een cartograaf uit de zeventiende eeuw is gemaakt voor de Franse koning Lodewijk XIV.

Het Kremlin publiceerde een video van de ontmoeting, waarin Poetin en Zorkin de kaart omhoog houden, als bewijs dat een Oekraïense natie een historische fictie is.

De kaart die Poetin inspecteerde blijkt een kopie te zijn van een kaart uit 1674 van de Franse cartograaf Hubert Jaillot, waarop delen van Oost-Europa en Azië te zien zijn en de steden en gebieden met naam zijn aangegeven.

Hier is een screenshot uit de video van het Kremlin, en daaronder een duidelijkere kopie van de kaart uit de nationale bibliotheek van Frankrijk:

Foto: Kremlin

Foto: Bibliothèque Nationale de France/Skitch

"De Sovjet-regering heeft Sovjet-Oekraïne gecreëerd. Dit is bij iedereen bekend. Tot dan toe was er nooit een Oekraïne in de geschiedenis van de mensheid", zei Poetin voor hij de kaart onder ogen kreeg.

Maar Oekraïne staat wel duidelijk op de kaart. Hieronder een ingezoomde versie van het hierboven in rood gemarkeerde deel.

Foto: Bibliothèque Nationale de France.

Op de kaart wordt een gebied aangegeven dat "Oekraïne of het land van de Kozakken" wordt genoemd. Het ligt naast de Dnipro-rivier die door het hedendaagse Oekraïne stroomt. De hoofdstad Kiev, op de kaart gespeld als Kiow, is ook te zien. 

Toentertijd stond, wat later Rusland zou worden, in delen van Europa bekend als het Groothertogdom Moskou en heersten Poolse edelen over grote delen van wat nu Oekraïne is.

In een vóór de invasie van februari 2022 gepubliceerd document zei Poetin dat Oekraïners en Russen "één volk" zijn dat verdeeld is door samenzwerende buitenlanders. Hij opperde een invasie als een middel om de landen te herenigen.

Historicus Bjorn Alexander Düben, verbonden aan de London School of Economics, zegt dat Oekraïne in de 17e eeuw een andere cultuur en taal had dan Rusland en dat er kozakkenstammen leefden die onafhankelijkheid wilden blijven van de Poolse overheersers en Moskou. 

In 1790 slokte het Russische rijk een groot deel van het huidige Oekraïne op. Oekraïne werd kort onafhankelijk na de Russische revolutie van 1917, maar ging al snel op in de Sovjet-Unie.

Pas na de uiteenval van de Sovjet-Unie in 1991 werd Oekraïne weer een onafhankelijk land, een stap die Rusland destijds accepteerde.

Maar "Oekraïense politieke entiteiten die streden voor hun autonomie of onafhankelijkheid bestonden al lang daarvoor", schrijft Düben.

LEES OOK: De geheime bunker van Poetin in zijn paleis bij de Zwarte Zee: dit onthullen oude tekeningen