Ksenia Sobtsjak, de vermoedelijke peetdochter van de Russische president Vladimir Poetin, is afgelopen week het land ontvlucht nadat een arrestatiebevel tegen haar was uitgevaardigd. Nu beweert haar moeder dat ze binnenkort terugkeert naar Rusland. 

Het Russische staatspersbureau Radio Sputnik meldde woensdag dat Ljoedmila Narusova, politica en moeder van Sobtsjak, tegen een ander mediakanaal heeft gezegd dat haar dochter binnenkort vanuit Litouwen naar Rusland zal terugkeren.

“Dat zal ze, zeer binnenkort,” zei Narusova tegen Ria Novosti op de vraag of haar dochter terugkomt, volgens Radio Sputnik. 

Ksenia Sobtsjak is een prominente mediafiguur in Rusland. Ze verliet het land op 25 oktober en reisde via Wit-Rusland naar Litouwen. Het Russische staatspersbureau TASS meldde dat de politie een arrestatiebevel tegen Sobtsjak had uitgevaardigd in verband met een vermeende afpersingszaak waarbij haar commercieel directeur Kirill Sukhanov betrokken zou zijn. Hij is aangehouden.  

Na haar vlucht uit Rusland werd Sobtsjak als verdachte in de zaak genoemd en werd haar huis doorzocht, aldus TASS. Op 29 oktober plaatste Sobtsjak een vaag bericht op Telegram waarin ze zei dat ze in "problemen" zat, hoewel het niet meteen duidelijk was wat ze precies bedoelde.

"Mijn gedachten zijn bij mijn familie, van wie ik gescheiden ben", zei ze op Telegram. Later voegde ze daaraan toe. "Ja, ik zit in de problemen. Mogelijk, in grote problemen."

Narusova vertelde Ria Novosti dat haar dochter niet betrokken was bij vermeende criminele activiteiten, meldde Radio Sputnik. Narusova vertelde ook dat haar dochter een Israëlisch paspoort gebruikte om internationaal te reizen.

Naast televisiepresentatrice is Sobtsjak ook actrice, 'socialite' en voormalig presidentskandidate. Haar vader was Anatolij Sobtsjak, de eerste burgemeester van Sint-Petersburg na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie.

Lees meer over Rusland: