De leider van het Russische huurlingenleger Wagner Group, Jevgeni Prigozjin, is een van de passagiers van een privévliegtuig dat is neergestort tussen Moskou en Sint-Petersburg.

Het aan de Wagner Group gelinkte Telegram-kanaal Grey Zone bevestigt op Telegram dat de leider van het huurlingenleger Jevgeni Prigozjin is omgekomen. Het kanaal schrijft dat hij is gestorven “als gevolg van de acties van verraders van Rusland”.

Het Russische persbureau TASS schrijft dat er drie piloten en zeven passagiers aan boord waren van het neergestorte privévliegtuig en dat geen van de inzittende de crash heeft overleefd. Er zijn inmiddels acht lichamen gevonden, maar het is niet duidelijk of Prigozjin een van hen is.

Volgens het Russische staatspersbureau RIA is de zoek- en reddingsoperatie op de rampplek ten noorden van Moskou nog niet afgerond.

Op sociale media gaan beelden rond van het neerstortende toestel en van een brandend neergestort vliegtuig waar vrijwel niets van over is. Een Wagnerlid beweert dat het vliegtuig uit de lucht is geschoten door de Russische luchtafweer.

Ook wordt er gespeculeerd dat Dmitri Oetkin aan boord zou zijn geweest, hij richtte samen met Prigozjin de Wagner Group op.

'Prigozjins dood is geen verrassing', zegt Biden

Volgens de Amerikaanse president Joe Biden is het geen verrassing dat Prigozjin is omgekomen vanwege het recente conflict tussen Wagner en Moskou. Hij speculeert dat de Russische president Vladimir Poetin weleens achter het 'ongeluk' zou kunnen zitten. "Er is weinig dat in Rusland gebeurt waar Poetin niet achter zit." Maar Biden benadrukt dat hij niet weet wat er precies is gebeurd.

Prigozjin kwam eind juni met zijn huurlingenleger in opstand tegen de Russische krijgsmacht en de Russische president Vladimir Poetin heeft doorgaans geen genade voor zijn tegenstanders. Een adviseur van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegt daarom tegen persbureau AFP dat de vliegtuigcrash een signaal is van Poetin aan de Russische elite. "Pas op. Ontrouw staat gelijk aan de dood."

Ook de Estse premier Kaja Kallas ziet in de dood van Prigozjin een bewijs van de meedogenloosheid van Poetin. "Als het waar is, laat het zien dat Poetin zijn tegenstanders zal uitschakelen en dat is beangstigend voor iedereen die een andere mening heeft dan hij."

Prigozjin uitte harde kritiek op het Kremlin

Prigozjins Wagner Group kwam eind juni korte tijd in opstand tegen de Russische legerleiding. De huurlingen namen een legerbasis in Rostov in en rukten op naar Moskou. De Russische president Vladimir Poetin sprak van hoogverraad.

De opmars stopte na bemiddeling van de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko. Prigozjin week kort uit naar Belarus, maar volgens internationale media was hij daarna nog vaak in Rusland en onlangs in Afrika.

De Wagnerbaas was een van de felste critici van het militaire beleid van de Russische krijgsmacht in Oekraïne. Prigozjin vocht met zijn troepen mee in Oekraïne en sprak zich voor de opstand hard uit over verkeerde tactieken en tekorten aan munitie.

LEES OOK: Wagner-voorman Prigozjin is misschien helemaal niet naar Belarus uitgeweken – mogelijk gebruikte hij een dubbelganger, volgens Amerikaanse inlichtingen