Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
3:11

De Russische president Vladimir Poetin is zo geïsoleerd geraakt van de wereld dat hij “alle interesse in het heden heeft verloren” en “geobsedeerd” is door het verleden. Dat schrijft een Russische journalist in een opiniestuk in The New York Times.

De schrijver, Mikhail Zygar, is de voormalige hoofdredacteur van het onafhankelijke Russische televisiekanaal Dozhd en auteur van het boek ‘All The Kremlin’s Men’, een boek over de kring van vertrouwelingen rond Poetin.

In zijn stuk schrijft Zygar over wat bronnen rond de Russische president over Poetin vertellen. Poetin zou zich “irriteren” aan dagelijkse zaken waarmee hij zich moet bezighouden, zoals de economie, maatschappelijke problemen en de coronapandemie.

De president is daarentegen volledig “geobsedeerd door het verleden.” Volgens Zygar is die obsessie de reden achter de Russische invasie van Oekraïne.

"Poetin heeft zich in zijn hoofd gehaald dat hij zich in een unieke historische positie bevindt, dat hij de vernederingen van de afgelopen jaren te boven kan komen", schrijft Zygar. "De enige leider in Europa die hem serieus nam, was de voormalige bondskanselier Angela Merkel. Nu zij van het toneel is verdwenen, is de tijd gekomen om de vernederingen van Rusland in de jaren negentig te wreken."

Geen drankjes met Poetin meer

Volgens Zygar is Poetin sterk beïnvloed door medewerkers die hem al heel lang influisteren dat hij "de enige persoon is die Rusland kan redden." De president zou daar zo sterk in zijn gaan geloven dat hij anderen steeds minder is gaan vertrouwen.

Vroeger ging Poetin nog sociaal om met zijn vrienden en medewerkers, schrijft Zygar. Hij "deed drankjes en barbecuede" met ze. Tegenwoordig zondert de Russische president zich volledig af van zijn entourage.

Vanwege de strikte coronamaatregelen die hij hanteert, moeten zijn naaste adviseurs iedere maand twee tot drie weken in quarantaine om hem te kunnen ontmoeten, aldus de journalist.

Poetin is als de dood voor corona

Poetin stelde deze extreme maatregelen in om zichzelf te beschermen tijdens de coronapandemie. Zijn paleis in Novo-Ogarjovo werd in juni 2020 uitgerust met een speciale desinfectietunnel, waar iedere bezoeker doorheen moet lopen alvorens de president te mogen ontmoeten.

Nieuwsberichten uit september 2020 suggereren dat hij in een "volledig virusvrije bubbel" leeft, die in stand gehouden wordt door zijn veiligheidstroepen.

Experts denken dat de coronaparanoia van Poetin deels voortkomt uit zijn training als KGB-agent, waarbij paranoia heel behulpzaam kan zijn, en het feit dat de leider met zijn 69-jarige leeftijd mogelijk lijdt aan onderliggende ziektes die een corona-infectie extra gevaarlijk kunnen maken.

"Zijn afzondering en onbereikbaarheid, zijn diepe geloof dat Rusland moet heersen over Oekraïne en zijn beslissing zich alleen maar te omringen met ideologen en ja-knikkers, hebben ervoor gezorgd dat Europa zich in de meest gevaarlijke periode bevindt sinds de Tweede Wereldoorlog", schrijft Zygar.

LEES OOK: Oligarch Michail Chodorkovski, die jaren in een Russische gevangenis zat, voorspelt dat het regime van Poetin binnen 1 tot 3 jaar instort