De verbannen Russische oligarch Michail Chodorkovski — ooit bekend als de rijkste man van Rusland —  denkt dat de Russische president Vladimir Poetin zijn eigen graf heeft gegraven met de invasie van Oekraïne. De kansen van Poetin om nog lang aan de macht te blijven zouden significant zijn gedaald.  

“Ik ben ervan overtuigd dat Poetin niet lang meer te gaan heeft. Een jaar nog, misschien drie jaar”, zei Chodorkovski afgelopen weekend in een gesprek met CNN. “Ik denk niet dat hij het nu nog een decennium volhoudt.”

Chodorkovski was de topman van oliereus Yukos en had in 2003 een geschat vermogen van 15 miljard dollar. Hij startte in 2001 de politieke beweging Open Rusland, die later werd aangepakt door de Russische autoriteiten.

Chodorkovski werd door de Russische staat aangeklaagd wegens fraude en belastingontwijking en werd in 2005 veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf. In 2013 werd hij vervroegd vrijgelaten en vertrok hij naar het buitenland.

Detention Centre no. 1, where Andrei Pivovarov - former head of the exiled Kremlin critic Mikhail Khodorkovsky's pro-democracy group Open Russia — is being held after his arrest last year.
Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP via Getty Images

Chodorkovski heeft altijd volgehouden dat zijn veroordeling politiek gemotiveerd was, aangezien de oligarch financiële steun verleende aan een oppositiepartij in Rusland.

De zakenman woont tegenwoordig in Londen en is één van de felste critici van Poetin. Tegenover CNN gaf Chodorkovski afgelopen weekend aan dat Poetin een "persoonlijke vijand" is, maar ook "een vijand van de mensheid".

De inschatting van Chodorkovski over de gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor Poetin wordt gedeeld door experts van het Amerikaanse Kennan Institute, een denktank die gespecialiseerd is in Rusland. "De aanval op Oekraïne is een misdaad. Maar het is ook een fatale fout die het begin van het eind van het regime van Poetin in beweging heeft gezet", schreef analist Michail Minakov afgelopen week in een blog.

LEES OOK: 18 dingen die je moet weten over de Russische president Vladimir Poetin, die een oorlog met Oekraïne is begonnen