In 1836 was egyptoloog John Shae Perring bezig met het opgraven van de piramide van Sahoere toen hij een met puin gevulde doorgang ontdekte.

Als expert op het gebied van dit soort bouwwerken vermoedde hij dat er zich mogelijk opslagruimtes achter zouden bevinden. Maar het heeft bijna 200 jaar geduurd voordat zijn vermoedens werden bevestigd.

Verborgen opslagruimtes in Egyptische piramide

De piramide was dermate beschadigd ,dat Perring op geen enkele manier de doorgang kon betreden om te controleren of hij gelijk had.

Toen de Duitse egyptoloog Ludwig Borchardt aan het begin van de 20e eeuw onderzoek deed in het gebied, heeft hij niks gedaan met de vermoedens van Perring. Als hij dat wel had gedaan, had de geschiedenis er misschien anders uit gezien.

Nu heeft een Egyptisch-Duits team dat de piramide aan het restaureren is, aangetoond dat Perring gelijk had.

Met behulp van Lidar, een technologie waarbij laserpulsen worden gebruikt om de afstanden tot objecten en hoogteverschillen te bepalen, hebben de onderzoekers de buitenkant in kaart gebracht en doorgangen en kamers aan de binnenkant.

Door een deel van het puin op te ruimen en 3D-kaarten te maken hebben de onderzoekers een beter idee gekregen van het vervallen bouwwerk, waaronder de positionering van acht verborgen kamers naast de doorgang die Perring ooit vond. 

De nieuw ontdekte kamers zijn hoogstwaarschijnlijk opslagkamers, die waren bedoeld om grafvoorwerpen van koninklijke heersers te bewaren, zegt egyptoloog Mohamed Ismail Khaled van de Julius-Maximilians-Universität van Würzburg, de leider van het restauratieteam. 

De piramide van Sahoere

Het vervallen bouwwerk is onderdeel van het piramidecomplex Abusir, net ten zuiden van Gizeh.

Foto: DeAgostini/Getty Images

Sahoere was een farao van de vijfde dynastie en regeerde rond 2.490 voor Christus. Volgens een legende was Sahoere niet van koninklijke afkomst, maar is hij de zoon van de zonnegod Ra. Net als bij andere farao's was zijn piramide een monument van zijn heerschappij.

Bij de piramide van Sahoere zijn de laatste eeuwen meerdere opgravingen gedaan. De Duitse egyptoloog Borchardt liet aan het begin van de twintigste eeuw een flink deel van de piramide onaangeroerd. In 1994 begon een nieuwe opgraving en werden enorme kalksteenblokken met kleurige afbeeldingen blootgelegd. Eentje toonde farao Sahoere op een zeilboot, met een vloot van boten achter zich aan en met koppen van leeuwen en adelaars versierde bogen. 

De piramide valt uit elkaar

Een van de redenen waarom de piramide in zulke slechte staat is, heeft te maken met de bouwtechnieken die zijn gebruikt. De kern van de piramide bevat stukken kalksteen, aardewerk, zand en ander puin. Hoewel dat tijdens de bouw tijd en geld heeft bespaard, werd de piramide daardoor mogelijk kwetsbaarder voor instorting, bleek in 2022 uit onderzoek.

Het meest recente restauratieproject begon in 2019. Het team dat eraan werkt, probeert het bouwwerk te stabiliseren en vervangt afbrokkelende muren door steunmuren. De hoop is dat alle kamers kunnen worden schoongemaakt en veiliggesteld en dat de piramide in de toekomst kan worden opengesteld voor het publiek. 

LEES OOK: 10 geheimzinnige, gevaarlijke en bizarre plekken op aarde die je niet mag bezoeken