Een Chinese piloot is door zijn luchtvaartmaatschappij ontslagen nadat een foto van een vrouw die poseerde in zijn cockpit viraal ging op internet.

De anonieme piloot, die werkte voor de Chinese luchtvaartmaatschappij Air Guilin, kreeg zondag een verbod voor het leven opgelegd om voor de maatschappij te vliegen, heeft het bedrijf laten weten in een verklaring op Weibo. Hij overtrad regels van de Chinese toezichthouder op burgerluchtvaart die verbieden om passagiers of andere mensen toe te laten in de cockpit, aldus Air Giulin.

Op de foto zit een onbekende vrouw op de stoel van de piloot, met een dienblad met drankjes voor haar. Met haar linkerhand maakt ze een vredesgebaar.

De foto is volgens Air Guilin genomen op 4 januari van dit jaar tijdens vlucht GT1011 van Guilin, in het zuiden van China, naar de oostelijke stad Yangzhou. Er waren geen meldingen van problemen tijdens die vlucht.

air guilin yangzhou map

Foto: De vlucht was van Guilin naar Yangzhou in China. Bron: Google Maps/Business Insider

Het is niet duidelijk of het toestel in de lucht was toen de foto werd gemaakt. Volgens een Chinese luchtvaartblogger die de foto ontdekte, is hij tijdens de vlucht genomen.

De blogger, die bekendstaat als ‘Confirmation Signal’, deelde zondag een screenshot van de foto op Weibo. Het bijschrift luidde: “Super grateful to the captain! I’m truly too happy!” De oorspronkelijke foto, die naar wordt aangenomen is geplaatst door de vrouw zelf, is sindsdien verwijderd.

Lees ook op Business Insider

De identiteit van de vrouw is niet openbaar gemaakt. Op het screenshot dat werd gedeeld door ‘Confirmation Signal’ zijn haar ogen bedekt en is de naam van de gebruiker onleesbaar gemaakt.

xi jinping china plane

Foto: De Chinese president Xi Jinping stapt uit zijn vliegtuig in de Filippijnse hoofdstad Manila, in november 2015. Bron: Wally Santana/AP

Air Guilin liet weten dat het ook andere bemanningsleden die betrokken waren bij de foto heeft ontslagen. Zij worden door het bedrijf nader onderzocht.

Hoewel de piloot voor de rest van zijn leven niet meer mag vliegen voor Air Guilin zou hij nog wel een baan kunnen vinden bij een andere maatschappij. Een vertegenwoordiger van het bedrijf heeft volgens CNN tegen de staatskrant Beijing Youth Daily gezegd dat elke maatschappij zijn eigen regels heeft en kan besluiten om hem wel of niet in dienst te nemen.

Zhang Qihuai, vicevoorzitter van de Chinese organisatie voor luchtvaartregels, zei tegen de Chinese staatskrant Global Times dat de vrouw op de foto moet worden bestraft met vijf dagen cel en een boete van 2000 yuan (258 euro). Volgens Zhang hebben de piloot en de vrouw andere passagiers in gevaar gebracht. Het is niet duidelijk of de Chinese autoriteiten haar identiteit kennen.

LEES OOK: Ik vloog mee met de langste non-stopvlucht ter wereld van ruim 19 uur – en deed rekoefeningen in het toestel met de bemanning