De beloning van topman Frans van Houten van Philips laat zien dat het aandeel Philips niet optimaal heeft gepresteerd de afgelopen jaren. Daardoor krijgt Van Houten ook minder prestatie-aandelen uitgekeerd.

Dat blijkt uit het jaarverslag over 2015 dat Philips dinsdag heeft gepubliceerd.

Topman Frans van Houten kreeg over 2015 een totale beloning van 3,89 miljoen euro, pakweg 8 ton meer dan in 2014. Dat komt vooral omdat de jaarbonus en de lange termijn bonus hoger uitvielen.

Toch had de beloning van Van Houten nog rianter kunnen zijn in 2015.

Jaarbonus topman Philips

Zo wordt als doel voor de jaarbonus van de bestuursvoorzitter van Philips een bedrag van 80 procent van zijn basissalaris gehanteerd. Voor 2015 zou dat 940 duizend euro zijn geweest.

De jaarbonus over 2015 is uiteindelijk vastgesteld op 769 duizend euro, ofwel 65 procent van het basissalaris van Van Houten. Dit impliceert dat de financiële normdoelen voor 2015 niet zijn gehaald.

Aandelenbonus: prestatie Philips relatief zwak

Een andere belangrijke component van de beloning van Van Houten zijn de zogenoemde prestatie-aandelen. Die krijgt de topman jaarlijks toegekend voor een bedrag ter hoogte van 120 procent van zijn basissalaris.

Afhankelijk van de groei van de winst per aandeel van Philips en het totale rendement voor aandeelhouders over een periode van drie jaar, worden de prestatie-aandelen ook daadwerkelijk uitgekeerd.

Voor de uitkering van de prestatie-aandelen in 2015 ging het om het pakket dat in 2013 was toegekend. Destjds had dit pakket een waarde van 1,32 miljoen euro.

Uiteindelijk is 85 procent van dit bedrag toegekend, waardoor Van Houten voor ruim 1,2 miljoen euro aan aandelen Philips kreeg uitgekeerd over 2015.

Van Houten krijgt dus op het pakket prestatie-aandelen uit 2013 uiteindelijk een ton minder dan oorspronkelijk was toegekend.

De relatief lage toekenning van de prestatie-aandelen heeft vooral te maken met de koersontwikkeling van het aandeel Philips. Bij de vergelijking met 21 branchegenoten over de periode van 2013 tot en met 2015 kwam het aandeel Philips op de dertiende plaats en dat is relatief laag.

Basissalaris topman

Van belang is wel dat het basissalaris van Van Houten de afgelopen jaren is gestegen, tot inmiddels 1,175 miljoen euro. Dit betekent ook dat de waarde van Van Houtens pakket met voorwaardelijke prestatie-aandelen toeneemt.

Zo is de startsituatie voor het pakket van 2015 een bedrag van 1,14 miljoen euro aan prestatie-aandelen. Dit is een ton meer dan in 2013 voorwaardelijk werd toegekend.

Voor welk bedrag Van Houten het pakket met prestatie-aandelen uit 2015 kan innen, blijkt over drie jaar, dus in 2018.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl