• Medisch technologiebedrijf Philips heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een verlies van 34 miljoen euro geleden als gevolg van een terugroepactie.
  • Wat betreft de vooruitzichten ziet Philips voor dit jaar een toenemende vraag naar medische diagnose- en behandelapparatuur.
  • Het zorgtechconcern heeft de omzetverwachting voor 2021 licht verhoogd.

Medisch technologiebedrijf Philips heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een verlies van 34 miljoen euro geleden als gevolg van een terugroepactie bij slaap- en ademhalingsapparatuur.

Het bedrijf kwam achter problemen met een bepaald onderdeel, waarvoor het 250 miljoen euro opzij zette. Zonder die reservering schreef Philips wel zwarte cijfers.

Afgezien van die tegenvaller deed Philips goede zaken en de omzet steeg 9 procent op vergelijkbare basis, dus zonder de verkochte tak voor huishoudelijke apparatuur mee te tellen.

De verkopen van Philips kwamen in de maanden januari tot en met maart uit op 3,8 miljard euro. Een jaar eerder was dat nog een kleine 3,7 miljard euro.

Met name de afdelingen Diagnosis & Treatment, die onder meer mri-scanners en echo-apparaten maakt, en Personal Health deden het goed. Bij Personal Health, dat tijdens de coronacrisis minder draaide, was het vorige kwartaal al herstel zichtbaar en dat zette nu door met een omzetgroei van 17 procent. Vooral de producten voor persoonlijke verzorging zoals scheerapparaten deden het daar goed.

Connected Care groeide het minst hard en zag de nieuwe orders met ruim een kwart dalen. Dat heeft te maken met de vraag naar beademingsapparatuur een jaar eerder bij de uitbraak van de coronapandemie.

Philips rekent op iets hogere omzet in 2021

In de slotkwartalen van vorig jaar zag Philips al dat ziekenhuizen over heel de wereld weer durfden te investeren. Toen sloot het bedrijf 25 langetermijncontracten af.

Wat betreft de vooruitzichten ziet Philips voor dit jaar een toenemende vraag naar medische diagnose- en behandelapparatuur en apparaten voor persoonlijke gezondheid. Het zorgtechconcern mikt op een omzet groei die kan oplopen tot ongeveer 6 procent (low-to-mid-single-digit). Dat is iets positiever van de eerdere prognose van een lage eencijferige groei (minder dan 5 procent).

Verder rekent Philips erop dat de winstmarge voor de aangepaste operationele winst (adjusted ebitda) dit jaar met 0,6 tot 0,8 procentpunt kan verbeteren dit jaar.

LEES OOK: Beurs ligt er nog steeds sterk bij, maar insiders beginnen te twijfelen – hier moet je op letten