Philips Lighting heeft vorig kwartaal meer winst geboekt dan een jaar eerder, terwijl de omzet verder afnam. Dat maakte het vorig jaar van Philips afgesplitste verlichtingsbedrijf maandag bekend.

Philips Lighting zag de omzet in de laatste drie maanden van vorig jaar met 5 procent dalen naar 1,9 miljard euro. Het voor eenmalige posten aangepaste bedrijfsresultaat (ebita) verbeterde echter met bijna een vijfde tot 188 miljoen euro. De ebitamarge ging daarbij van 7,8 naar 9,7 procent. De nettowinst steeg met 50 procent naar 63 miljoen euro.

Het bedrijf verwacht de winstmarge dit jaar verder op te kunnen krikken, in lijn met de doelstelling van een marge van 11 à 13 procent op de middellange termijn. Philips Lighting denkt ook dit jaar een einde te kunnen maken aan de krimpende omzet, bij een verder stijgende winstmarge.

Aandeelhouders krijgen een dividend van 1,10 euro per aandeel over 2016 en mogen de komende twee jaar op een totaalbedrag van 300 miljoen euro aan extra uitkeringen rekenen. Die beloning ontstaat doordat Lighting aandelen wil inkopen als Philips zijn belang verder verkleint.

 

Verschuiving naar Led-lampen

De cijfers van het verlichtingsbedrijf weerspiegelen de wereldwijde overgang naar led-verlichting. De krimp was dan ook opnieuw bijna volledig toe te schrijven aan de traditionele lampendivisie, waar de opbrengsten met een vijfde afnamen.

De divisie die led-verlichting maakt boekte een plus van 10 procent. Bij de levering van 'professionele' verlichting, zoals straat- en stadionverlichting op basis van led, daalde de omzet vorig kwartaal met 2 procent.

De omzet zakte in alle regio's waar Lighting actief is. De achteruitgang was met 3 procent het meest beperkt in Europa. Op het Amerikaanse continent zakten de opbrengsten met bijna 8 procent.

Lighting meldde verder de voorgenomen benoeming van Gerard van de Aast en Jill Lee in de raad van commissarissen.