Zorgtechnologieconcern Philips heeft baat bij de actie van de Amerikaanse president Donald Trump die bedrijven bij wet verplicht om makers van beademingsapparatuur met voorrang te beleveren.

Dat meldde het zorgtechnologieconcern in een reactie. Philips wijst erop dat door de wet bijvoorbeeld ook productiefaciliteiten van toeleveranciers in lockdowngebieden in de Verenigde Staten mogen openblijven.

Trump haalde een oorlogswet uit de jaren vijftig van stal om de productie van beademingsapparaten te versnellen. Hij dwingt de toeleveranciers van fabrikanten van deze apparatuur met de Defense Production Act voldoende materiaal aan te leveren.

Philips beloofde eerder al de productie van beademingsapparatuur, die op twee locaties in de VS worden gemaakt, te zullen verviervoudigen. Momenteel worden er wekelijks 1.000 geproduceerd, hetgeen al een verdubbeling is ten opzichte van begin dit jaar. Aan het einde van het derde kwartaal moeten dit er 4.000 zijn.

Aanleveren onderdelen grootste probleem bij productie beademingsapparaten

De “zwakste schakel” in het opvoeren van de productie is volgens Philips de levering van onderdelen. “Als wij vier keer zoveel gaan produceren, geldt dat dan ook voor onze leveranciers”, aldus het concern.

Over de verdeling van de apparaten voert Philips continu overleg met verschillende landen. Daar waar de nood het hoogst is, zal beademingsapparatuur het eerste worden geleverd. Dan wordt naast het aantal patiënten ook gekeken naar zaken als ic-capaciteit.

Zorgen over de wet

Vorige week zei een woordvoerder van Philips zich zorgen te maken over de wet die Trump van stal haalde. De Defense Production Act geeft Trump namelijk ook het recht om de geproduceerde zorgapparatuur, die bestemd is voor landen over de hele wereld, te vorderen.

Lees ook op Business Insider

In dat geval zou Philips de beademingsapparaten dus ook niet aan Nederland kunnen leveren. Philips-topman Frans van Houten voerde daarom vorige week overleg met onder meer Amerikaanse ministers. Het bedrijf had daarna goede hoop dat de wet niet wordt ingezet om apparatuur in de VS te houden.

Nederland heeft bij Philips 1000 beademingsapparaten en 1000 patiëntbewakingssystemen besteld. Daarvan zijn recent de eerste honderd geleverd. De rest volgt volgens Philips zo snel als mogelijk.

Lees meer over de coronacrisis: