• Met de Philips Airfryer XXL kun je meer gerechten dan alleen patat bereiden.
• In de XXL-versie van de Philips Airfryer kunnen veel grotere porties dan in zijn XL-broertje.
• Hoewel het een van de duurdere airfryers op de markt is, krijg je echt waar voor je geld en bovendien ontvang je een receptenboekje waardoor je het apparaat maximaal kunt benutten.

Het is alweer bijna tien jaar geleden dat Philips zijn eerste Airfryer introduceerde op een consumentenelektronicabeurs in Berlijn. Sindsdien nam het gebruik van het apparaat een grote vlucht en volgden tientallen leveranciers met eigen modellen van de heteluchtfriteuse.

We nemen graag hypes onder de loep om zelf te kunnen bepalen of mensen terecht enthousiast zijn over bepaalde producten. Vandaar dat we de Philips HD9650 Airfryer XXL Avance in huis haalden om zelf te kunnen beoordelen of die hype terecht is.

Buiten het feit dat we zeer te spreken waren over de frietjes die uit het apparaat kwamen (waarbij we onszelf een klein beetje voor de gek kunnen houden en net doen alsof patat uit de airfryer héél gezond is), kunnen we eigenlijk al wel verklappen dat we zelf ook erg enthousiast zijn over de Philips Airfryer XXL. We zetten voor je op een rijtje hoe dat komt.

Philips Airfryer XXL: eenvoudig te gebruiken

Waar je bij een friteuse altijd moet opletten dat er niets opspat wanneer je bevroren friet in het hete vet laat glijden, heb je daar bij de Philips Airfryer XXL geen enkele last van. Sterker nog, bij voorgebakken diepvriespatat hoef je zelf geen olie meer toe te voegen. Bij verse patat is dat nog maar een kleine eetlepel.

Heb je wel eens een taart gebakken in de friteuse? Ik hoor je lachen, dat is natuurlijk onmogelijk óf het wordt één grote, vieze bende. Maar in de Airfryer van Philips is het een koud kunstje. Ook een beenham, geroosterde groenten en ovenschotels kun je prima in het apparaat bereiden. Het bijgeleverde receptenboekje biedt je veel inspiratie, maar laat je vooral niet beperken; de mogelijkheden zijn eindeloos.

Snel en veel

Een ander voordeel is de grootte van het mandje van de XXL-versie. Die is beduidend groter dan die van zijn XL-broer, waardoor je meer eten tegelijk kunt bereiden. Opvallend is overigens de relatief korte bereidingstijd in vergelijking met een reguliere oven.

Belangrijk bij een heteluchtfriteuse is de efficiëntie van het apparaat. Dat betekent dat hij aan de buitenzijde niet warm mag worden, want dan gebruikt hij zijn hitte niet efficiënt. De Philips Airfryer XXL bleef keurig koel aan de buitenzijde. Ook handig wanneer hij op het aanrecht staat en er toevallig nieuwsgierige kinderhandjes in de buurt zijn.

Lees ook: Is een Sodastream wel zo duurzaam? Ik maakte er een maand lang bruisend water mee en ontdekte 2 grote nadelen

Na het lekkere eten, komt de vervelendste klus: Het afwassen, schoonmaken en opruimen van het apparaat. Groot was dan ook onze vreugde toen we het icoontje van de vaatwasser op de doos ontwaarden. Het mandje, de gaasbodem, de ‘vetverkleiner’ en de pan kunnen allemaal zonder problemen in de afwasmachine. Dat maakt die vervelende schoonmaakklus na het eten een stuk eenvoudiger. Het enige dat we lastig vonden, was het opbergen, omdat het apparaat best zwaar is.

Varianten

Er zijn twee varianten van de Philips Airfryer XXL: de Avance en de Viva. De eerste heeft een volledig digitaal bedieningsscherm en de andere beschikt over twee draaiknoppen.

Volgens de Consumentenbond doen beide apparaten niet voor elkaar onder, maar kwam de Avance als beste uit de test, omdat die wat minder moeite heeft om op temperatuur te blijven. Opvallend punt is wel dat beide airfryers bijzonder veel stroom verbruiken.

Alternatieven voor de Airfryer XXL

Voor het bereiden van verschillende maaltijden (je kunt er zelfs havermoutpap mee maken, echt!) voor een gezin, is de Philips Airfryer XXL een heel goede aanvulling op je keukenapparatuur. Omdat het apparaat niet goedkoop is, lijkt het aantrekkelijk om te kijken naar alternatieven van bijvoorbeeld Tefal, Bestron en Princess.

De airfryers van deze leveranciers zijn inderdaad een stuk goedkoper, maar de test van de Consumentenbond wijst uit dat geen enkele airfryer zulke lekkere frietjes kan bakken als de Philips Airfryer XXL.

Insider Picks Nederland schrijft over dingen die jij wellicht leuk vindt. Business Insider Nederland heeft samenwerkingen met verschillende affiliatepartners. Dit betekent dat we een vergoeding ontvangen bij een eventuele aankoop.