Het pensioenfonds voor zorgmedewerkers PFZW verkoopt zijn beleggingen in een groot aantal olie- en gasbedrijven, waaronder Shell en BP.

Het fonds dat de pensioenen voor zo’n 2,9 miljoen mensen verzorgt, is ontevreden over de stappen die deze bedrijven tot nu toe beloven in de strijd tegen klimaatverandering.

In totaal dumpt PFZW de aandelenbelangen van 310 olie- en gasbedrijven. Dit gebeurt na een periode van twee jaar waarin het pensioenfonds, met bijna 238 miljard euro onder beheer, gesprekken voerde met deze energiebedrijven over hun klimaatbeleid.

Die periode van praten “heeft ons duidelijk gemaakt dat de meeste fossiele energiebedrijven niet bereid zijn hun bedrijfsmodel aan te passen aan ‘Parijs'”, zegt PFZW-bestuursvoorzitter Joanne Kellerman, verwijzend naar het klimaatakkoord van Parijs.

"De grootste bedrijven in deze sector investeren weliswaar wel in duurzame vormen van energie, maar de overschakeling van fossiel naar hernieuwbaar gaat lang niet snel genoeg. Dit weerspiegelt overigens het trage tempo dat we wereldwijd zien in de overstap naar hernieuwbare energie", vervolgt Keller.

In de klimaatplannen van zeven beursgenoteerde olie- en gasbedrijven heeft PFZW wel genoeg vertrouwen om mee door te gaan. Het gaat om Cosan, Galp Energia, Granuul Invest, Neste, OMV, Raizen en Worley.

LEES OOK: Ruim 250.000 AOW’ers willen best in deeltijd gaan werken, met behoud van pensioen